Hírek

2014.11.25. 10:31

Drága mulatság az elfagyott vízmérő

Veszprém – Nyakunkon a tél, ezért érdemes megtenni bizonyos óvintézkedéseket. A víziközmű-szolgáltatók például a fagykárok megelőzésére hívják fel a figyelmet.

Szabó Péter Dániel

Elfagyott vízmérőt mutat Hajgató Sándor, a Bakonykarszt Zrt. munkatársa (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A téli időszakban a fogyasztók és a víziközmű-szolgáltató közös érdeke a fagykárok megelőzése. A hideg időjárás komoly károkat okozhat házi ivóvízhálózatokon, a jég térfogat növekedése miatt szétrepedhet a vízmérő üvege, é a vízvezeték rendszer más fém szerelvénye is Az elfagyások leggyakrabban a kellő gondosság, illetve a szakszerűség hiánya miatt következnek be, a fogyasztók gyakran nem fordítanak elegendő figyelmet a vízmérők megfelelő szigetelésére. A felkészületlenség komoly kellemetlenséggel jár, pedig néhány egyszerű lépéssel a jelentős anyagi károk megelőzhetők, hívja fel a figyelmet a Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. és a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. A felkészületlenség anyagilag is megterhelő lehet, hiszen az elfagyott vízmérőcsere költsége a fogyasztót terheli, nem beszélve az esetlegesen kifolyt vízről. Az adott esetben több tízezer forintra rúgó károk azonban könnyen megelőzhetőek.

A szolgáltatók azt javasolják, a vízmérő aknáját minden ingatlantulajdonos gondosan fedje le. Ha az akna nem elég mély (legalább 90 centiméter), vagy az akna oldal irányból is lehűlhet, a vízmérőt és az aknában levő vízvezetéket érdemes betakarni jó hőszigetelő anyaggal. Fontos, hogy olyan anyagot használjanak, amely nedvesség hatására nem veszít szigetelő képességéből. A télen nem használt, nem fűtött ingatlan belső vízvezeték rendszerét, s a locsoló rendszer vezetékét is fontos lezárni és leüríteni. A Balaton-parton nagy számban található hétvégi házak, nyaralók esetében a szakszerű víztelenítés mellett rendszeres ellenőrzéseket javasolnak a szolgáltatók, így ugyanis időben felismerhetőek az esetleges problémák, s nem keletkeznek a fogyasztót terhelő plusz költségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!