Hírek

2014.11.11. 18:06

Szerződéseket mondhat fel a Bakonykarszt

Veszprém – A jövő év elején fel is mondhatja azoknak a lakástulajdonosoknak a számlázási szerződését a Bakonykarszt, akik 2014 végéig nem cseréltetik le nyolc évnél idősebb mellékvízmérőiket.

Szabó Péter Dániel

Mindezt Kugler Gyula, a Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója mondta el kedden sajtótájékoztatón a társaság veszprémi központjában. – Szolgáltatásról szóló számlát csak hiteles vízmérőre lehet kiállítani, ez a bekötési vízmérőre és a mellékvízmérőkre egyaránt vonatkozik. Kugler Gyula vezérigazgató a társaság veszprémi központjában tartott tájékoztatón elmondta, a bekötési vízmérő a szolgáltató tulajdona, így a Bakonykarszt kötelessége négyévente kicserélni. A lakásokban található mellékvízmérők viszont a 2013-ban életbe lépett vonatkozó kormányrendelet szerint az ügyfelek, hivatalos megfogalmazás szerint az elkülönített vízhasználók tulajdonában vannak, amelyek a felszerelést követően nyolc évig számítanak hitelesnek. A szolgáltató viszont csak hiteles mellékvízmérő alapján számlázhat.

Imreh László, a Bakonykarszt munkatársa egy új és egy régi mellékvízmérőt mutat (Fotó: Szabó Péter Dániel)

– Társaságunk Veszprém megyében 54 ezer darab ilyen eszközt kezel, amelyek közül 37 ezernek a hitelesítési ideje 2014. december 31-én lejár. Ugyan tavaly márciusban már elkezdtük az érintettek értesítését, 21 ezer darabot ki is cseréltek munkatársaink, ám így is maradt még 16 ezer. Közülük kilencezret már megrendeltek, így összesen hétezer olyan mellékvízmérő van Ajkán, Várpalotán és Veszprémben, ahol a fogyasztók még nem igényelték cserét. Ha az érintettek nem cseréltetik le ezeket a mellékvízmérőket, akkor 2015. januárjában újabb felszólítást küldünk, majd végső esetben fel kell mondanunk a számlázási szerződést – mondta el Kugler Gyula.

A Bakonykarszt vezérigazgatója a Napló kérdésére hozzátette, egy mellékvízmérő cseréje átlagosan hat-nyolcezer forintba kerül, attól függően, hogy a fogyasztó egyénileg rendeli meg a cserét vagy a közös képviselő révén egy társasház összes érintett lakása együtt igényli a hitelesítést.

A mellékvízmérőkről leolvasható a beszerelés dátuma. Nyolc év után van szükség a cserére

Imreh László, a Bakonykarszt értékesítési osztályvezető-helyettese – aki maga is aktívan részt vesz a lejárt hitelességű eszközök cseréjében – régi és új mellékvízmérőt egyaránt mutatott a Naplónak. Elmondta, egy társasházi lakásban több vízmérőt is használnak, akad olyan ingatlan is, ahol három-négy darab is van, de átlagosan kettő működik. Az utolsó hitelesítés dátuma leolvasható a mellékvízmérő plombájáról. Az ott látható évszámhoz kell hozzáadni a nyolc évet, így jön ki, hogy mikor szükséges az eszköz újabb cseréje.

 

 

 

Képalá2

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!