Hírek

2014.12.29. 19:50

Csak legális árustól vegyünk tűzijátékot

Veszprém - Tűzijátékot kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól, magyar használati utasítással vásároljunk! - tanácsolta a megyei rendőr-főkapitányság.

Kovács Erika

Tájékoztatásuk szerint ezeket a termékeket nagykorú személyek december 28. és 31. között engedély nélkül megvásárolhatják, tárolhatják, és a használati utasításnak megfelelően december 31-én 18 órától január 1- jén reggel hat óráig felhasználhatják. Pirotechnikai termék csak működési engedéllyel rendelkező nyílt árusítású üzletből vagy forgalmazó raktárkészletből vehető meg. A tűzijáték termékek év végi árusítását a rendőrhatóság ideiglenes tárolóhelyre, például bevásárlóközpontok környékén felállított konténerre is engedélyezi. Engedélyt csak olyan kereskedő kaphat, aki a rendeletben előírt feltételeknek megfelel.

A forgalmazott termékeknek minőségi szempontból bevizsgáltnak és tanúsítottnak kell lenniük. A fel nem használt, hibás vagy lejárt szavatosságú terméket, szilveszter után öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani - hangsúlyozta a megyei rendőr-főkapitányság.

Legális árustól vásároljanak csak tűzijátékot! (Fotó: Stiger Ádám)

- Semmilyen körülmények között ne vegyünk illegális árustól terméket, mert ezzel magunkat és környezetünket is veszélyeztetjük - fogalmazott a rendőrség. Hozzátették: a legálisan kapható termékek felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést tartalmaz. A csak év végén kapható árukból egy időben, egy helyen összesen három kilogramm vehető meg. A rendőrség a pirotechnikai termékek tárolásáról kiemelte: más tűzveszélyes anyagokkal együtt, például üzemanyaggal, hígítóval ne tároljuk! Felügyelet nélkül ne hagyjuk, ügyeljünk arra, hogy kiskorúak, gyerekek ne férjenek hozzá. Tetőtérben és alagsorban nem szabad pirotechnikai termékeket tárolni. Elnedvesedett és utána kiszáradt, illetve sérült burkolatú tűzijátékot a többitől különítsük el, ha meghibásodott ne használjuk fel, hanem vigyük vissza oda, ahol megvettük.

A pirotechnikai termékeket eredeti csomagolását soha ne bontsuk meg és ne szereljük szét! Egy lakásban vagy családi házban csak egy magánszemély által megvehető mennyiségű pirotechnikai terméket lehet tárolni. - Aki engedély nélkül petárdát tart magánál, illetve felhasznál, 150 ezer forint pénzbírságra számíthat - áll többek között a rendőrség tájékoztatójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!