Hírek

2014.12.11. 13:03

Meddig pusztul még a szellemváros?

Egyre pusztul a szentkirályszabadjai szellemváros. A reptér melletti egykori szovjet laktanya évek óta nem lel gazdára.

Prevics Éva

Romos házak, kitört ablakú magasodó paneltömbök, graffitivel összefirkált falak fogadják a  véletlenül arra tévedő látogatót a Szentkirályszabadjai úgynevezett szellemvárosban. Direkt ide ugyanis nem jön senki. A hely évtizedek óta lakatlan és elhanyagolt. Ma legfeljebb művészek fotóznak a különös hangulatú területen vagy a katonai taktikai játékot művelő airsoft rajongók veszik birtokba.

A laktanyát a hatvanas években építették az itt állomásozó orosz és ukrán katonáknak. A terület egy komplett kisváros volt, bolttal, fodrászattal, iskolával és kultúrházzal. A rendszerváltozás után azonban a laktanya folyamatosan kiürült. Ma pedig napról napra csak romlik az állapota.

A terület ma egy bank kezében van, mely többször próbálta értékesíteni, de eddig nem sikerült- mondta a Naplónak Mazák György volt önkormányzati képviselő. Hozzátette: szerinte mindaddig nem is sikerül, amíg a szellemváros mellett lévő reptérnek rendezetlen a sorsa. A reptérrel kapcsolatban évek óta pereskedik az önkormányzat és a tulajdonos cég.

Veszprém és Szentkirályszabadja önkormányzata nyolc éve adta el a repteret egy cégnek, azzal a feltétellel, hogy a beruházó vállalat nyilvános polgári- és kereskedelmi repülőteret alakít ki a területen. A vevőnek a megegyezés szerint  2010 októberéig kellett volna megvalósítania a reptérfejlesztést, ez azonban nem történt meg, ezért az önkormányzatok beperelték a társaságot. Az már biztos, hogy a repülőtéri ingatlanok a per jogerős befejezésével visszakerülnek az önkormányzatok tulajdonába, viszont arról még nem született döntés, hogy az önkormányzatoknak mindezért mekkora vételárat kell fizetni.

Mazák kiemelte: folyamatosan vannak érdeklődők a szellemvárosra, de a mellette lévő perrel terhelt ingatlan miatt eddig senki sem vállalta, hogy belevág a fejlesztésbe, és, hogy ez meddig lesz így, nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!