Hírek

2015.01.13. 17:39

Drágul a menza

Az új menzarendelet szigorúan rögzíti, milyen tápanyagból mennyit kell adni a gyerekeknek. Csak épp plusz pénz nincs minderre.

Prevics Éva

Január 1-től lépett hatályba a közétkeztetésről szóló rendelet, amely az iskolai és óvodai menzákon adható ételek elkészítését is szabályozza. Ennek lényege, hogy mostantól egészségesebben, például kevesebb só és cukor felhasználásával kell főzni a gyerekeknek, gyakrabban kell teljes kiörlésű pékárut adni és alacsonyabb zsírtartalmú hústermékeket kell használni. A rendelet azonban azt is kijelöli, hogy miből mennyit kell adni a gyermekeknek. Például, hogy mennyi fehérjét, zöldséget és gyümölcsöt kell elfogyasztaniuk a kicsiknek naponta.

A Bakony Gaszt Zrt. Veszprém megyében több helyen biztosítja a menzát. A cég vezetője a Naplónak elmondta: Ezekkel az előírásokkal plusz költségek merülnek fel, hiszen a minőségibb alapanyag drágább is, a plusz költségekre azonban nem kaptak plusz forrást az önkormányzatok. A vezérigazgató hangsúlyozta: sokkal kisebb mértékű drágulás lesz, mint ami indokolt lenne, mert sem az önkormányzatok, sem pedig a szülők nem tudják felvállalni a plusz kiadásokat.

Veszprémben már döntöttek is az emelésről, négy százalékkal növelik az eddigi díjakat, ami azt jelenti, hogy havonta néhány  száz forinttal kerül majd többe a szülőknek gyermekük napi háromszori étkeztetése - mondta Grélingerné Káposzta Jolán.

A közétkeztetés szabályainak változásairól szóló korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a legtöbb iskolában és óvodában fokozatosan igyekeztek bevezetni az újításokat. Az azonban biztos, hogy a menzarendelet értelmében a gyerekeknek le kell mondaniuk a darázstésztáról, a töltött paprikát és a paradicsom levest kevésbé édesen kapják ezentúl, a zöldség és gyümölcs pedig minden nap az asztalukon lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!