Hírek

2015.01.14. 19:31

Jó kezekben a megmentett kiskutyák – Válaszolt a hatóság is

Pápa - Már megjárta az állatorvost és megkapta a megfelelő egészségügyi ellátást az a három kölyökkutya, melyeket egy elhanyagolt pápai családi ház udvaráról mentettek ki állatvédők kedden – tájékoztatta a Naplót Binggeli Éva, a mosonmagyaróvári Menedék Alapítvány önkéntese.

Polgár Tibor

Nem utolsó sorban pedig a hatósági állásfoglalást is megkaptuk az esettel kapcsolatban. Amint arról beszámoltunk, egy tókerti lakóépület udvarán több, rendszerint váltakozó számú kutya tűnt fel az utóbbi időben, továbbá előfordult, hogy ott túlságosan rövid láncra volt kötve egy németjuhász. Pápai és környékbeli állatvédők elsősorban a kölyökkutyákat szerették volna elvinni a szeméttel tarkított telekről, de a többi jószágot is ellenőrizni akarták. A hatóságok civilek társaságában vonultak ki a házhoz kedden reggel, ám a tulajdonos nem nyitott ajtót, és hosszas tanakodás után végül intézkedés sem történt. A hatósági állatorvos megírta a jegyzőkönyvet, majd a főállatorvossal és a rendőrökkel együtt távozott. Binggeli Éva akkor roppant csalódott volt, szerinte egyértelműen felmerült a gyanú, hogy az állatok nem egészségesek és nem megfelelő körülmények között tartják őket. Végül a lelkes állatvédők erőfeszítési eredményre vezettek: délután a ház idős lakója három kiskutyát átadott Éváéknak.

A három megmentett kiskutya egyike. Fotó: Binggeli Éva

Érdeklődésünkre Leitold József, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője elmondta, a járási főállatorvos a Pápai Rendőrkapitányság munkatársaival közösen tartott szemlét a Dózsa György utcában büntetőtörvénykönyvet sértő jogállás alapos gyanúja miatt. – A helyszíni szemle alkalmával, amennyire beláttak a kerítésen és megfigyelték az állatokat, a bejelentésben megalapozott állatkínzás gyanúját elvetették. Emiatt úgy döntöttek, nem hatolnak be a lezárt ingatlan területére – nyilatkozta a Naplónak Leitold doktor. Megjegyezte, a szemlét kiváltó bejelentésben az állt, hogy egy anyakutyát egyméteres láncon tartanak, míg a kölykei mellette vannak összezsúfolódva. – Ezzel ellentétben mindegyik kutya szabadon mozgott a területen. Igaz, hogy az udvar rendkívül gondozatlan volt, ürülékkel és egyéb szeméttel szennyezett, viszont ez nem állatkínzás bűncselekményét megerősítő tény – hangsúlyozta. Leitold József hozzátette, amennyiben a bejelentés tényei beigazolódtak volna, tehát az állatokat korlátozzák a mozgásukban vagy azok nem megfelelően tápláltak, természetesen közbeavatkoznak.

A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint a hasonló esetekben a rendőrök feladata a hatósági állatorvos intézkedésének biztosítása. Frankó Mariannától, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjétől megtudtuk, az ilyen helyszíni szemlék alkalmával a hatósági állatorvos mondja ki a végső szót az intézkedés megindításával, az állatok lefoglalásával kapcsolatban. A sajtószóvivő rámutatott, a törvényi előírás alapján a rendőr magánlakásba bebocsátás vagy hatósági határozat nélkül nem léphet be, illetve nem hatolhat be, kivéve például segélyhívás esetén, bűncselekmény elkövetésének megakadályozása, megszakítása vagy büntetőeljárás terheltjének elfogása és előállítása céljából. De ide tartozik még egyebek mellett a közveszély, továbbá az életet vagy testi épséget fenyegető közvetlen veszély elhárítása, valamint a végrehajtási eljárás lefolytatásának biztosítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!