Hírek

2015.01.13. 15:04

Nyertes vörösiszap-perek: menjenek Strasbourgba?

Veszprém - Ha megnyerték a pert, forduljanak a vörösiszap károsultak a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához, miután ott egy magyar trafikos pert nyert - erre bíztatja az embereket Gőgös Zoltán, az MSZP Veszprém megyei elnöke.

Kovács Erika

A politikus közösségi oldalán tette közzé a hírt, amit lapunknak is megerősített. Hozzátette: már eddig is szívén viselte azoknak az embereknek a sorsát, akik a vörösiszap katasztrófa kapcsán jogerős ítélettel rendelkeznek, de a közben felszámolt Mal Zrt. nem tud fizetni nekik. Gőgös Zoltán kiemelte: tavaly év végén a költségvetésnél módosítást nyújtott be a parlamentnek, amelyben 500 millió forintot jelölt meg arra a célra, hogy ebből fedezze az állam a jogerős ítéleteket. Ismert, módosítását a képviselők leszavazták.

A trafikost érintő kedvező hír kapcsán a politikus  most lehetőséget lát arra, hogy a vörösiszap károsultak igazukat forintosítsák Strasbourgban. Ezért javasolta nekik, hogy forduljanak az ottani bírósághoz.

Az Index híre szerint kártérítést fizethet a magyar állam egy volt trafikosnak, amiért elvették tőle a trafikját. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága nem jogerős ítélete szerint Vékony László csaknem 5 millió forint kártérítésre jogosult, amiért a trafikok újraosztásakor nem kapott koncessziót.

Vékonyék a kilencvenes évek közepe óta árultak cigarettát, a pert pedig azután indították, hogy 2013-ban az üzleti terv hiányosságaira hivatkozva visszautasították a pályázatukat. Az első fokú, nem jogerős ítéletben a bíróság most kimondta, hogy a magyar állam megsértette a férfi tulajdonhoz való jogát, ezért 15 ezer euró, vagyis nagyjából 4,7 millió forint kártérítést kell fizetnie. Az állam állhatja a perköltséget is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ítéletet után azt mondta, a trafikrendszer átalakításával kapcsolatban hozott strasbourgi bírósági döntést a magyar kormány, ahogy eddig is, kötelezőnek ismeri el magára nézve, a szükséges kártérítéseket ki fogják fizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!