Hírek

2015.02.24. 12:07

Amerikai katonák gyakorlatoznak Veszprém megyében

Veszprém - Március elejéig közösen gyakorlatoznak térségünkben amerikai és magyar katonák, összesen mintegy 750-en. A Warlord Rock 2015 kiképzési rendezvényen légidesszant műveleteket és éleslövészetet is végrehajtanak.

Szabó Péter Dániel

A Honvédelmi Minisztérium közölte: a gyakorlat célja, hogy a harcoló, harctámogató és harci kiszolgáló erők szövetséges együttműködésben készüljenek fel a légideszant műveletek tervezési, szervezési és vezetési feladataira. Amerikai részről a 173. Légi Mozgékonyságú Dandár, a Magyar Honvédségtől pedig az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja, az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj, valamint az MH34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj kijelölt állománya vesz részt a kiképzési rendezvényen.

A várpalotai Kossuth-laktanyában február közepén tartott éves tájékoztatón Vokla János alezredes, a lő- és gyakorlótereket üzemeltető MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka elmondta, a NATO kiképzési programjába tartozó gyakorlat szakmailag és jelentőségét tekintve az év egyik kiemelt eseménye. A térségben élők magasabb intenzitású zaj- és hanghatásokra, illetve katonai mozgásokra számíthatnak a Hajmáskér Kiképzőbázis, Gyulafirátót, Újdörögd és Öskü, valamint a gyakorlat első részében Pápán és környékén.

Amerikai katonák 2014 októberében a kőröshegyi lőtéren tartott NATO-gyakorlaton, ahol szintén közösen adott számot felkészültségéről a két nemzet hadereje
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Warlord Rock 2015 közös gyakorlat egyik mozzanatát február 26-án megtekinti a pápai bázisrepülőtéren Ben Hodges altábornagy, az amerikai haderő európai parancsnokságának parancsnoka és Hende Csaba Magyarország honvédelmi minisztere, valamint információink szerint Coleen Bell, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete is.

Az MH Bakony Harckiképző Központtól kapott lőtéri értesítő szerint a héten egészen péntekig, majd március első napjaiban tartanak napközben harcjármű és gyalogsági lövészetet Hajmáskér és Öskü környékén, illetve csütörtökön és pénteken légierős tevékenységre lehet számítani a „0” ponti szektorban, a gyulafirátóti gyakorlótéren. A gépek a minimálisan meghatározott magasság felett repülnek majd. A gyakorlattal összefüggésben amerikai harcjárművek mozgására is lehet számítani, a 82-es számú főúton 3,5 tonnát meghaladó tömegű katonai járművek is feltűnhetnek. A katonai mozgások érintik a Veszprém-Zirc vasútvonal gyakorlótéren fekvő szakaszait is, olvasható a közleményben, ami felhívja a figyelmet arra: a lövészetek és a katonai tevékenységek ideje alatt a lő- és gyakorlóterek területére történő behatolás fokozottan baleset- és életveszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!