Hírek

2015.02.04. 16:55

Megyebáli adomány a Bébimentőknek

A Megyebál tombolajegyeinek árusításából befolyt teljes bevételt a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány javára ajánlja fel a bál szervezőjeként a Napló és kiadója.

Marton Attila

A felajánlás az alapítvány mentési tevékenységét támogatja, ugyanis hamarosan használatba vesznek egy új mentőautót, és a meglévő belső felszerelés átalakítása és összeillesztése is jelentős költségekkel jár, amit erre fordítanak, mondta Szabó Éva, az alapítvány kuratóriumi elnöke, a Csolnoky Ferenc Kórház gyermekgyógyászati centrumának vezetője. Úgy vélte, a felajánlás munkájuk elismerése is. Az alapítvány az év minden napján készenléti szolgálatot tart fenn, hogy a megye, valamint Siófok környékének beteg újszülöttjeit és koraszülöttjeit a perinatális intenzív centrumba hozzák egy speciális felszerelésű mentőautóval. Emellett az újszülött és gyermekintenzív osztályról a helyben nem megoldható beavatkozásokra Budapestre is szállítják a csecsemőket.

A mentési tevékenység mellett az alapítvány a Csolnoky kórház Újszülött-Koraszülött és Intenzív Centrumát (PIC) és Gyermekintenzív Osztályát is támogatja. Az intézmény feszes gazdálkodása mellett nagy segítség, hogy időről időre korszerű berendezéseket vásárolnak, legutóbb például egy újraélesztő készüléket vettek kétmillió forintért, ennek révén a kórházon belüli szállításkor is megoldott a kicsik lélegeztetése, mondta a főorvos.

Szabó Éva főorvos a gyermekmentő felszerelésével (Fotó: Penovác Károly)

A részleg az utóbbi években két európai uniós projektben is részt vett: előbb 270 millió forint támogatást kaptak, amelyből egy egységes, teljesen új gépparkot helyezhettek üzembe, emellett az elhasznált felületeket és bútorokat újították fel. Tavaly a struktúraváltás projektben egy kórteremmel bővült a gyermekintenzív ellátás és a géppark ott is lecserélésre került.

Az intenzív ellátásban elfogadott szabály szerint a leggyengébb és legsúlyosabb beteget kell a legkíméletesebben ellátni. Az osztály az úgynevezett nem invazív ellátásban vezető helyen áll az országban, különösen az újszülöttek, koraszülöttek légzészavarának kezelésében. Az ehhez szükséges készülékeket egyaránt megyei adományokból és az alapítványnak juttatott támogatásból szerezték be, így számos esetben például intubálás nélkül is el tudják látni a kicsik légzészavarát.

A koraszülött-újszülött intenzív osztályon húsz ágyon gyógyítják a megye beteg újszülöttjeit és a korán megszületett kicsiket. Évente 250-300 újszülöttet látnak el, az 1500 gramm alatti születési súlyú babák száma ötven körül mozog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!