Hírek

2015.04.08. 19:09

A bojlisok Mekkája lehet a Balaton

Megyei körkép - A pecások egy része földindulásként élte meg, amikor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. 2012. januárjától megszüntette a behúzós bojlis horgászati lehetőséget, ezzel ugyanis egyes pecások lerabolták a tó értékes halállományáét. A tilalmat ez évtől feloldották, de szigorúan szabályozták a kereteket.

Tremmer Tamás

Az idei évtől a megújult Balatoni Horgászrend bizonyos feltételek betartása mellett lehetővé teszi a behúzós horgászatot. Ismeretes, a pecások egy része földindulásként élte meg, amikor a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. 2012. januárjától megszüntette a behúzós bojlis horgászati lehetőséget. (A módszer lényege, hogy a csalit valamilyen vízi járművel a parttól akár 300 méterre is bejuttatták, ott pedig kapitális halakat csaltak horogra.) A balatoni horgászatban járatosak nagyjából tudták, kik azok, akik az így megfogott halakat maszek horgásztavaknak tekintélyes summáért értékesítik. Az intézkedéssel ennek vették elejét, ugyanakkor a sportszerű bojlisokat is korlátozták.

Nem is tartott sokáig a tilalom.  A tó kezelője az idei évtől úgy módosította a Balatoni Horgászrendet, hogy az már bizonyos feltételek betartása mellett lehetővé teszi a módszer alkalmazását, de kizárólag a Catch and Release (fogd meg és ereszd vissza) szellemében. Nagy Gábor, a BHN Zrt. horgászturisztikai menedzsere elmondta, a horgász a lehetőséggel akkor élhet, ha a behúzós horgászat idejét és helyét előre bejelenti a társaságnál. A rendszer tartalmazza az előre lefoglalható behúzós horgászhelyeket.

Varga Zoltán nem él a behordás lehetőségével, de nem zavarja a módosítás. Szereti a Balatont
Fotó: Balogh Ákos

Kedvezően fogadta az intézkedést a Budapesten élő ifj. Gödry Zoltán, aki az idén már két alkalommal is kért engedélyt. Szerinte az a legfontosabb, hogy aki valóban sportszerű bojlis horgász, élhessen a behordás lehetőségével. Ne fosszák meg a nagyhal fogásának az élményétől, ugyanakkor védjék a Balaton értékes halállományát. Életszerű az új szabályozás, amelynek a megalkotásához a horgászok véleményét is kikérték. Jelezte, fontos az ellenőrzés szerepe, őt is meglátogatták a halőrök. Remélte, akkor szintén ilyen lesz az ellenőrzési fegyelem, amikor már több bojlis lesz a tóparton.

A balatonszepezdi strandon találtuk Varga Zoltánt, aki gyermekkora óta horgászik. Hallott a módosításról, de mint mondta, a behordásos lehetőséggel még soha nem élt. Ő a parti bedobós módszer híve. Szerinte mindkettőnek megvan a maga fílingje. Behordással nyilván több az esély kapitális hal fogására. Ha a bojlisok betartják a szabályokat, és sportszerűen visszaengedik a pontyokat, őt nem zavarja az intézkedés.

A Balaton a bojlis horgászok Mekkája lehet, amit bizonyít, hogy a következő két hétben bojlisok veszik birtokba a tó északi partját. Két nagy nemzetközi horgászversenyt tartanak, mindkét esetben engedélyezett lesz a behordás. Április 12-18 között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Balatoni Bojlis Horgászversenyt, a csapatok Balatonalmáditól Badacsonyig 18 helyszínen lesznek jelen. Ezt követi április 19-25 között az első Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa, a csapatok Balatonakarattyától Gyenesdiásig 25 helyszínen próbálkoznak halfogással. A két verseny remek alkalom arra, hogy a Balaton, mint Közép-Európa legnagyobb tava horgászvízként is bemutatkozzon a világ minden részéből érkező bojlis módszerrel horgászóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!