Hírek

2015.07.17. 15:43

Kánikulában klíma kell

Sokaknak a kánikula megérkeztével, az utolsó pillanatban jut eszükbe, hogy klímát vásároljanak. A tudatos emberek már tavasszal beszereltették a légkondicionálót. A választék óriási.

Tremmer Tamás

Ebben a szaharai hőségben jólesik a szoba hűvösébe menekülni. Már persze ahol van Dubics Ferenc klímaszerelő és -forgalmazóval arról beszélgettünk, milyen megoldások vannak hűtésre.

A szakember elmondta, legolcsóbb a ventilátor, amely azonban mégsem jó megoldás, hiszen csak a meleg levegőt keringeti. Léteznek a jéggel, jégakkuval üzemelő hűtőberendezések, de ezek használatát szintén nem javasolta, ugyanis megnövelik a levegő páratartalmát. Szerinte ez csak pénzkidobás.

A nyári kánikula megérkezésével ugrásszerűen megnőtt Dubics Ferenc munkája, szinte meg sem áll
Fotó: Balogh Ákos

Hűteni klímaberendezéssel kell, de nem mindegy, milyennel. Sokan a mobilklímába menekülnek, amely szobáról szobára telepíthető. Dubics Ferenc jelezte, ezeknek a hatásfoka alacsony, rendkívül zajosak, hiszen egyesítik a kültéri és a beltéri egységet. Arról sokan elfeledkeznek, hogy a gép számára kivezetést - egy 13 14 centi átmérőjű lyukat - kell biztosítani a falon, az üvegen, ahol a meleg levegő távozhat. És amit kifúj a szobából, mivel a helyiségben vákuum keletkezik, azt valahol be is szívja! Arra is figyelni kell, hogy ne teljen meg a csepptálca, mert akkor a gép automatikusan kikapcsol. Az inverteres splitklíma hűt és párátlanít, komfortosabb a levegő, ezért teljesen más közérzetet biztosít - ez a tökéletes megoldás, hangsúlyozta a szakember. Egy 20- 25 négyzetméteres szobához egy alapgépet már 130 ezer forintért lehet venni, a beszerelése ötvenezer forint. A gép értékében elég nagy a szórás, mert egy alapgép akár 450 ezer forint is lehet. Azt figyelte meg, hogy a vevők továbbra is árérzékenyek, de már egyre inkább keresik a jobb minőségű berendezéseket. Az sem mellékes, hogy a mai klímák szinte mindegyike fűt is, a kinti mínusz hét nyolc fok esetén fel tudja fűteni a szobát, ezért akár egy konvektor is kiváltható vele. A multigépekkel pedig akár egy egész lakás hűtése-fűtése megoldható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!