Hírek

2015.09.16. 18:13

A sószórók alkonya: Véget ért a türelmi időszak a közétkeztetésben

Veszprém – Véget ért a türelmi időszak, a becsengetés óta kuszkusz és bulgur is szerepel a kisiskolások menüjén.

Kekk Sára

Már nem halogathatnak tovább a közétkeztetésben, hiába a felháborodás a szülők részéről. Bár többször elhalasztották annak a közétkeztetésről szóló rendeletnek a bevezetését, amely többek között a változatos reformételek bevezetéséről, illetve a só és cukortartók menzaasztalokról való kitiltásáról szól, az igazi kérdés mégis az, hogyan oldják meg kevés pénzből kellően változatosan a főzést a menzákon, illetve az, mit szólnak ehhez a gyerekek.

A Bakony Gaszt Zrt. –hez tartozó egyik étteremben, Balatonalmádiban több település iskoláinak és óvodáinak étkeztetéséről is gondoskodnak. Halász Zsuzsa üzletvezető elmondta, az utóbbi időben a menzareform miatt megnőtt a papírmunkájuk, hiszen nem csak az ételek só- és cukortartalmát kell figyelniük egy menü tervezésénél. – Tíz napos ciklusokat kell megtervezni. Figyelembe kell vennünk, hogy változatos legyen a menü, így a bulgur, a köles és a kuszkusz is az étlapra került, bár nem mindegyikért vannak oda a gyerekek. Igyekszünk úgy ízesíteni, például friss, zöldfűszerekkel készíteni az ételeket, mintha a saját családunknak főznénk, hiszen az a lényeg, hogy egyenek a gyerkőcök.

A tíz napból egyszer készíthetnek nekik zsiradékban sült ételeket, például rántott húst vagy sajtot, illetve a tíz nap alatt fejenként három liter tejet is biztosítaniuk kell számukra. Egyébként a só- és cukortartók sem tűntek el az étteremből, egy külön asztalra kellett őket rakni figyelmeztető tábla kíséretében, melyen a cukor és a só káros hatásaira hívták fel a figyelmet.

Az iskolák menzáján sem más a helyzet, a gyerekek egy része válogatós, nem szereti az újdonságokat. Zanathy László, a Vörösberényi Általános Iskola igazgatója elmondta, eddig nem volt gondjuk: – Már az előző tanévben próbáltuk hozzászoktatni a gyerekeket az új ételekhez, talán az elsős, másodikos osztályokkal van a könnyebb dolgunk. Náluk a pedagógusok nem csak felügyelnek étkezések közben, sokuknak még segíteni kell például felvágni az ételt. A nagyobbaknál már nincs akkora ráhatásunk, de talán elég, ha látják, hogy mi is velük eszünk. A kollégák közül többen otthon is elkészítették a menzai újfajta fogásokat, annyira ízlett nekik.

Gyerekeket is megkérdeztünk az új menüről. Az 1. a. osztályosok már tele pocakkal, szinte kórusban mondták, milyen finom ebédjük volt, illetve a kedvenc fogásokat firtató kérdésünkre legtöbben a spagettit emlegették, de volt, aki a tojáslevest és a rántott sajtot eszi legszívesebben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!