Hírek

2015.09.07. 17:55

A szlogen: a kezed életet is menthet!

Balatonkenese – Nagysikerű életmentési oktatással járták körbe a Balatont nyáron a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) tagjai.

Mátételki András

Utolsó bemutatójukat a Kenese Marina Port kikötőben tartották. A kezed életet menthet! elnevezésű, nemzetközileg ismert mini tanfolyamhoz a vízimentők két éve csatlakoztak. Eddig oktatási intézményekben, társadalmi szervezeteknél, egyesületeknél, sőt, még hipermarketekben is megfordultak, ahol 10 perc alatt képesek voltak elmagyarázni a kíváncsiskodóknak az újraélesztés legfontosabb szabályait. – A strandon ráérnek az emberek, sokan unatkoznak, ezért gondoltunk arra, hogy idén a tópartot választjuk oktatásunk helyszínéül – mondta Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke. – Volt, ahol csak 2-3 órát, a nagyobb helyeken viszont 6-7 órát töltöttünk, hogy megértessük az emberekkel: ha nem csinálnak semmit, akkor teszik a legrosszabbat. Azaz, a bajba került emberen mindenképpen segítenünk kell!



Az egri Fibecz Adrienn tart bemutatót az érdeklődőknek az ambu babán. A háttérben (középen) Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke 
Fotó: Mátételki András


A szlogen: A kezed életet menthet! Nem kell ehhez orvosi végzettség, nem bonyolult a laikus újraélesztés. Ezt nem lehet elrontani. Arra kell gondolnunk, hogy nem csak a vízparton, hanem bárhol (!) leállhat embertársunk szíve, s persze a mienk is  Az elnök kiemelte: elsődleges, hogy a bajbajutott biztonságos helyre kerüljön, majd erőteljesen meg kell ráznunk – ha netán aludna -, illetve rákiáltanunk, hogy magánál van-e? Ha nem reagál, egy segítőt kérünk magunk mellé. 

- A követező 10 másodpercben a fejét enyhén hátraszegem, majd miközben a fülemet az orrához helyezem, hallgatom a légzését és azt figyelem, hogy emelkedik-e a mellkasa. Ha nem lélegzik legalább kétszer ebben a 10 másodpercben, akkor két kézzel ütemesen el kezdem pumpálni a mellkasát úgy, hogy az 5-6 centi mélyen „behorpadjon”. Ezzel egy időben a segítőt kérem, hogy hívja fel a 104-et, s mondja a mentőknek: megkezdett újraélesztéshez jöjjenek ki. Eközben nem hagyom abba az újraélesztést, ám 30 mellkas-kompresszió után, a száját befogva, kétszer levegőt juttatok közvetlenül az orrán át a tüdejébe. Hogy milyen ütemre végezzük a pumpálást? Legalább száz nyomást percenként. A Bee Gees - Stayin' Alive című szám ennek az ütemnek felel meg. Csuja Imre színésszel remek, „maffiózós” videoklipp készült az újraélesztésről. Megjegyzem, addig kell foglalkoznunk az eszméletét vesztettel, míg nem érkeznek meg a mentők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!