Hírek

2015.10.30. 20:43

Panasz: húsz porta kimaradt a zajvédők építésekor

Bánd – A falu határában nem építették ki teljes hosszban a zajvédő falat, az utolsó húsz ház kimaradt a zajcsillapításból. Mint kiderült, egy lakó blokkolta a beruházást.

Tremmer Tamás

Nem ott ér véget a település, ahol a zajvédő falat befejezték, hanem a csárdánál. Az utolsó húsz házról elfeledkeztek. Ezzel a problémával kereste meg a Naplót Mauer György.

Bándi olvasónk a Napló munkatársának jelezte, a településen örömmel fogadták, hogy a 8-as főútvonal korszerűsítésekor zajvédő fal is épült, még azt egy kicsit alacsonynak is találják. Csakhogy húsz bándi házról elfeledkeztek Mauer György elmondta, amikor az első terveket látták, azon a település teljes hosszában szerepelt a fal. Időközben a tervet módosították, s a zajvédő falból kétszáz háromszáz métert lespóroltak. Pedig náluk legalább három alkalommal volt zajmérés. A beruházás végeztével megkeresték az önkormányzatot, a térség ország-gyűlési képviselőjét, de számukra úgy tűnik, hogy falakba ütköznek, ezért fordultak a nyilvánossághoz.

A kiépített zajvédő falat zajárnyékoló töltéssel folytatták volna, ha egy bándi lakó nem szól közbe. Most újra mérik a zajterhelést
Fotó: Penovác Károly

A panaszosok által megjelölt útszakasz a korábbi beruházást, a márkói elkerülő szakaszt érinti. Itt a korábbi zajmérések nem indokolták a zajvédő fal kiépítését, tájékoztatta lapunkat Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója. Hozzátette, ennek ellenére a Márkó Herend szakasz előkészítésekor kompromisszumra törekedtek, egy 300 méter hosszú zajárnyékoló töltés megépítésével, a szomszéd szakasz földfeleslegének felhasználásával. A kivitelező mindezt ingyen elkészítette volna. A NIF Zrt. rendelkezett 18 tulajdonos hozzájárulásával, egy azonban nem járult hozzá ehhez, amivel meghiúsította a zajárnyékoló töltés kiépítését.

A Márkó -Herend szakaszon a kivitelező a forgalomba helyezés után újra elvégeztette a kötelező zajméréseket az előírt pontokon, mindenhol határérték alatt voltak az értékek, az eredményeket megküldték Herend és Bánd polgármesterének is. A zajterhelési panaszok megnyugtató rendezése érdekében a NIF Zrt. további ellenőrző zajmérést rendelt meg a Herend és Bánd polgármestere által megadott kritikus pontokon, beleértve a Márkó-elkerülő fentebb panaszolt szakaszát is. Az eredmények november második felében készülnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!