Hírek

2015.11.18. 11:36

Még kísértetiesebb a szentkirályszabadjai szellemváros

A magyar Csernobilként is emlegetik az ország egyik legismertebb szellemvárosát, a szentkirályszabadjai egykori szovjet laktanyát, ahol hónapok óta irtják az erdőt, több mint húsz éve nem látott formában még kísértetiesebbé vált az egykori szovjet kaszárnya.

Balogh Ákos

Különös fordulat ez a szentkirályszabadjai szellemváros történetében. A hajdani város a városban, az 1990-es évek eleje óta áll elhagyatottan, a Veszprém mellett állomásozó szovjet csapatok laktanyájában volt óvoda, általános iskola és középiskola is, a többemeletes panelházak mellett épült itt még étterem, vágóhíd, mozi, mitöbb, hatalmas színházteremben is múlathatták az időt a katonák és családjaik. A terület több mint húsz éve teljesen elhagyatott, elloptak a házakból már mindent, ami mozdítható, hatalmas fák és sűrű cserjék nőtték be a területet, a természet megpróbálta visszavenni, ami az övé.

Néhány hónapja viszont fakitermelő munkások jelentek meg, kiirtották szinte az összes fát és bokrot, újra átlátható az egykori szovjet kaszárnya. Bár többször próbálták már hasznosítani a területet, bevezették a csatornát, vizet és villanyt, végül senkinek sem sikerült életre keltenie a halott várost.

Úgy tudjuk, most új tulajdonoshoz került a teljesen üresen álló még kísértetiesebb látványt nyújtó szellemváros, ezért a nagy változás, azt, hogy mi készül azonban egyelőre még senki sem tudja...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!