Hírek

2015.11.03. 10:29

Megszólaltak a kertbérlők – Nem akarunk pofont!

Veszprém – A Városüzemeltetési Iroda szerződés alapján, a kiskertbérlők kérésére helyezte ki azt a komposztáló zöldhulladék-tárolót, melyről nemrégiben számoltunk be.

Balogh Ákos

A bérlők pecsétes dokumentuma szerint a tárolót csak kiskerti zöldhulladékkal tölthetik fel, ellenkező esetben bírságra is számíthatnak. A lerakóba mégis, a város túloldaláról is kerül zöldhulladék, ha valakinek szólni mernek, az megfenyegeti őket. Így meg a bírságra számíthatnak?

Kovács Piroska, Fejérdi Istvánné, Nagyné Radlóczky Erika, Bosnyák Béla és Béláné, Szülszabó Lászlóné, valamint Antal Lászlóné csak egynéhány a körülbelül 100 kiskertbérlő közül, akiket meghökkentett és felháborított a Városüzemeltetési Iroda álláspontja, melyet a Napló érdeklődésére fogalmaztak meg nemrégiben a Veszprém határában nagyjából két évvel ezelőtt építtetett, mára sokszorosan túltelítődött zöldhulladék-lerakóval kapcsolatban.

Szerződést és helyszínrajzot is mutatott Nagyné Radlóczky Erika hétfőn kora délután a helyszínen, melyben egyértelműen szerepel, hol alakított ki zöldhulladék-tárolót a Városüzemeltetési Iroda, és azt kik és milyen feltételekkel használhatják. Ebben egyértelműen megfogalmazták, a tárolót kizárólag a kiskertbérlők használhatják, azt csak kiskerti zöldhulladékkal tölthetik fel, ellenkező esetben bírságra is számíthatnak. – A szomszéd házakból, a Füredi-dombról, de talán még a város túloldaláról is ide hordják a zöldhulladékot, műanyag zsákokban a falevelet, a levágott füvet, megmetszett fák, bokrok gallyait, nagyobb faágakat, van, aki talicskával hozza, van, aki a kocsiból dobja ki, egy nyílászáró-beépítéssel foglalkozó cég pedig a furgonjával jár ide rendszeresen – panaszolják egybehangzóan a bérlők.

Egyikük elmondta:  – Mikor rájuk szólunk, vagy megkérdezzük, miért hozzák ide a szemetet, általában melegebb éghajlatra küldenek minket, de volt, aki már azt is megkérdezte kell-e két pofon. De akkor mit kéne tennünk, a végén mi fizethetjük a büntetést?

Úgy gondolják, a tároló már régen nem tud komposztálóként működni, ezt pedig nemcsak nekik kellene észrevenniük, hanem az építtetőnek is. A zöldhulladék-tárolót üríteni kellene, ami nyilvánvalóan nem az ő feladatuk – mondják –, ugyanakkor komolyabb kérdésekben sem tájékozódik az önkormányzat vagy a városüzemeltető. Így fordulhat elő az is, hogy az önkormányzat behajtja a kiskertek utáni bérleti díjat, de nem ellenőrzi a területek használatát, sokan vannak olyanok, akik hivatalosan már nem bérelnek földterületet, mégis gazdálkodnak – állítják a bérlők.

– Évente átlagosan nagyjából ötezer forintot fizetünk a kertekért, vagyunk itt vagy százan, régen konténerbe gyűjtöttük a hulladékot, azt hétezer forintért szállították el, a komposztálót is üríttethetnék ennyi pénzből évente néhány alkalommal! – veti fel Bosnyák Béla.

Kovács Piroska a Napló érdeklődésére elmondta: – Egyeztettem Baumgartner Lajos önkormányzati képviselőnkkel is a kérdésben, aki azt ígérte, hogy Porga Gyula polgármesterrel közösen bejárjuk a területet nyáron és megbeszéljük, mik a problémák, azonban ez nem történt meg, azóta sem lehet az önkormányzattal kommunikálni. Szerintünk az is jó megoldás lehetne, ha körbekerítenék, zárhatóvá tennék a tárolót, és csak a kerttulajdonosok vihetnék be a saját zöldhulladékukat. Igaz, sokan hivatkoznak pont az önkormányzatra, hogy ők engedélyezték nekik a zöldhulladék idehordását, egyikük azt állítja, még fizetett is tízezer forintot a lerakásért Többször kértük, hogy helyezzenek el figyelmeztető táblát a tároló mellett és akkor legalább jogosan szólhatnának a távoli „szemetelőknek”, de nem figyeltek ránk. Legkevésbé sem a felszámolás lenne a legjobb végső megoldás, mert pont azokkal nem törődnének, akik fizetnek a kertjeikért

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!