Hírek

2015.11.03. 19:07

Nagy szívás lesz - Megint emelkedik a cigaretták ára

Megyei körkép - Ismét brutális mértékben emelkedik egyes cigaretták ára. Jövőre a dohányosok megszívják, ha tovább szívják. De az állam sem jár jól, hiába az emelés, a jövedékiadó-bevétel csökken.

Tremmer Tamás

A parlament előtt van a jövedéki törvény módosítása, ha elfogadják a honatyák, jövő májustól öt százalékkal drágul egy doboz cigaretta ára. A kormány azt is tervezi, hogy jövőre az aromásított (például mentolos) cigik adóját szálanként négy forinttal emeli, tájékoztatott Bujdos István, az egyik veszprémi trafik tulajdonosa.

Az áremelések hatására a 2013-as évhez viszonyítva tavaly 18,3 százalékkal csökkent a cigik fogyasztása, ezen belül az aromásítottak aránya viszont nőtt. A finomra vágott dohány forgalma 18,6 százalékkal emelkedett. Az összes dohánytermék éves forgalma azonban 23 százalékkal csökkent. Ez meglátszik az állami bevételeken is. A jövedéki adóból befolyt összeg 2013-ban 33 milliárddal, 2014-ben további 23 milliárd forinttal csökkent az előző évhez képest, mondta Bujdos István.

Fotó: Penovác Károly

Népegészségügyi szempontból azonban nem ilyen jó a helyzet: a forgalmi adatok visszaesése nem teljes mértékben a leszokást jelzi, sokan ugyanis a feketepiacról szerzik be a cigarettát.

A kereskedő azt tapasztalta, hogy a vásárlók áremelkedés esetén először átszoknak az olcsóbb termékre, ezt követi a vágott dohány, aztán jön a jóval olcsóbb feketepiaci cigaretta.

Illusztráció: Penovác Károly

A dohányzás leggyakrabban a hörgőszűkülettel járó krónikus hörghurut (COPD) kialakulásáért felelős, amely sok esetben visszafordíthatatlan állapot: a betegség miatt a tüdő nagy felülete esik ki a légzésből, ami fulladást okoz a betegnél, mondta Naményi Miklós, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet tüdőgyógyásza. A tüdőgyógyász felhívta a figyelmet, a dohányzás nem felelős valamennyi tüdőrákos megbetegedésért, kizárólag az úgynevezett laphámdaganatért, amely a hörgő nyálkahártyájából indul ki. Az utóbbi évtizedek adatai azt mutatják, egyre magasabb a nők között a laphámrákkal kezelt betegek száma, a szakorvos szerint ebben közrejátszhat az is, sokan a dohányzás elkezdésétől várják, hogy lefogyjanak, ez azonban tévhit. Az igaz, hogy a nikotin serkenti a belek működését, és egy nem dohányzó esetén jobban felszívódik a táplálék, mint egy dohányzó esetében, ez azonban nem jelenti azt, hogy testsúlycsökkenéssel járna a cigarettázás.

Naményi Miklós egy másik közkeletű hiedelmet is eloszlatott: bár a passzív dohányzás is káros, de a légutak károsodásában sokkal nagyobb szerepe van a dohánytermékekben előforduló, és a dohányzás során leszívott különféle kátránytermékeknek.

Érdekesség, hogy a felmérések szerint a férfiak jóval nagyobb számban hagyják abba a dohányzást, mint a nők. Hazánkban évente több mint tízezer új tüdőrákos megbetegedést regisztrálnak, amelyek többségéért a dohányzás tehető felelőssé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!