Hírek

2015.11.20. 21:45

Önbizalom kellene - Martonyi János volt a Polgári Szalon vendége

Veszprém – Európában az önbizalom lenne a legfontosabb, mondta Martonyi János jogtudós, diplomata a Polgári Szalon rendezvényén.

Balla Emőke

Az egykori külügyminisztert Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa kérdezte. Nem napi politikai kérdésekre akart koncentrálni, inkább bemutatni Martonyi János életútját, tudását, szellemiségét. Kérdezte őt családjáról, édesapjáról, aki a Szegedről Kolozsvárra visszaköltözött Ferenc József Tudományegyetem közigazgatási és pénzügyi jogi tanszékén tanított, 1945-től 1980-ig a Szegedi Egyetem tanszékvezető tanára volt.

A vendég beszélt arról, hogy korán kezdett politikai kérdésekkel foglalkozni. A külkereskedelmi jog felé fordult, ötven éve foglalkozik az európai integrációval. Navracsics Tibor kérdezte őt az Antall-kormányban vállalt szakpolitikai munkáról. Martonyi János beszélt arról, hogy az 1994-es választási vereség eredménye sokkoló volt.

Martonyi Jánost Navracsics Tibor uniós biztos kérdezte. Mindenki polgár, aki törődik a köz ügyeivel
Fotó: Penovác Károly

Szólt a polgár, a polgárság fogalmáról. A polgár törődik a közösséggel, részt vesz a közügyekben. A polgárnak nemzettudata van, fontos számára a nemzet. Az 1994-es választási kudarc egyik tényezője lehetett, hogy sokak számára ez nem volt szerencsés szóhasználat. Arra a kérdésre, hogy a polgárság politikai program, vagy valóban polgárok vagyunk-e, Martonyi János úgy válaszolt, a szó politikai szempontból is hordoz jelentést. Mindenki polgár, aki törődik a köz ügyeivel, az őt körülvevő közösséggel. Egymás tiszteletben tartása, meghallgatása, a másikkal való vitatkozás is polgári erény.

Hanyatlik-e Európa? – kérdezte a házigazda vendégét. Martonyi János szerint Európa akkor hanyatlik, ha elfogadja azt vagy beletörődik abba. Európában az önbizalom lenne a legfontosabb, hangsúlyozta. Európa problémája nem gazdasági, hanem demográfiai, ami összefügg az értékválsággal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!