Hírek

2015.12.11. 18:16

Kevesebbet költhetünk fűtésre

Megyei körkép - Az időjárás mostani változása következtében elnyúlik a fűtési szezon, ami akár már évi 190- 200 nap is lehet.

Szabó Péter Dániel

Október elején például több veszprémi házban is kérték a szolgáltatást, mondta Polhammer Kálmán, a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. hőszolgáltatási igazgatója. A hőmérséklet most sem a decemberinek megfelelő, hiszen nappal 6-8 fokokat mérnek. A fűtőműben időjárást követő a szabályozás: olyan, a külső hőmérsékletnek megfelelő mennyiségű és hőfokú víz kerül a hálózatba, ami biztosítja a fűtési igényt, illetve a melegvíz-ellátást.

Polhammer Kálmán megemlítette, hogy mínusz 10 foknál 3900 köbméter gáz fogy óránként, ekkor 105 fokos a központból kijutó víz, a hét közepén a gázfelhasználás 2600 köbméter körül alakult, az elmenő víz 80 fokos volt. Az enyhe tél természetesen kedvez a fogyasztóknak, mivel mérés szerinti az elszámolás, kisebb lesz a lakosság fűtési költsége.

A hőszolgáltatási igazgató közölte: a szolgáltatás biztonsága és a hatékonyság növelése érdekében idén olyan szintű beruházásokat végeztek a Haszkovó úti fűtőműben, amire a 41 évvel ezelőtti át-adása óta nem volt példa. A rekonstrukció keretében kicseréltek kettő darab 8 megawatt teljesítményű kazánt, s a nagymértékben automatizált új berendezések tíz százalékkal magasabb hatásfokúak. Emellett új gázellátó, valamint pótvíz-előkészítő rendszert is építettek.

Hegyi Zoltán hőtermelési csoportvezető kazánt indít a veszprémi Haszkovó úti hőközpontban
Fotó: Penovác Károly

Az enyhe időjárás ellenére Ajkán olyan felhasználó vagy lakóépület nem volt, ahol időszakosan visszamondták volna a fűtési szolgáltatást az elmúlt időszakban - számolt be lapunknak Holczinger József, a Primer Ajka Távhőszolgáltatási Kft. ügyvezető igazgatója. Kiemelte, hogy minden szempontból energiatakarékos módon látják el a szolgáltatást Ajkán, melyet egy teljesen automatikus, a külső hőmérséklettől függő szabályozórendszer segít. Amikor felmelegszik a hőmérséklet tizenöt fokig délutánra, akkor kizárnak a fűtőberendezések, tehát nem szolgáltatnak hőt. Esténként pedig, ha csökken a hőmérséklet, a rendszer ismét működésbe lép. Továbbá egy olyan funkciót is évek óta alkalmaz a cég, mely tizennyolc fok fölött egyrészt lezárja a fűtést, másrészt a szivattyúkat is leállítja, így a szabályozás optimális. A felhasználók ezáltal kisebb végösszegű számlát kapnak.

- Várpalotán az átlagosnál melegebb idő miatt kevesebbet fűtöttek az emberek, ez a hőfogyasztásban is jól érezhető - mondta el lapunk kérdésére Horváth Tamás. A Várpalotai Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: eddig zökkenőmentes volt a fűtési szezon, nem találkoztak jelentősebb problémával, ami részben az elmúlt két esztendőben elvégzett fejlesztéseknek is köszönhető. - Kicseréltünk 414 méternyi primer vezetéket, s különösen fontos volt, hogy a teljes szakaszunkon cserélni tudtuk a hálózati főelzárókat. Utóbbi azért igazán lényeges fejlesztés, mert egy korróziós csőlyukadás esetén nem szükséges egy egész városrészben lekapcsolni a szolgáltatást, hanem szakaszolva tudunk dolgozni. Az inotai Készenléti-lakótelepen, ahol az elöregedett rendszer miatt az elmúlt években a legkomolyabb problémáink voltak, cserélni tudtuk a primer és szekunder vezetékeket - mondta el az ügyvezető igazgató a Naplónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!