Hírek

2015.12.28. 10:25

Megvédtük a hazánkat

Veszprém – A migránsáradat miatt Európa ma a második világháború óta nem látott válságban van, véli Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, aki szerint az idő a magyar kormány gyors és hatékony döntéseit igazolta.

Szabó Péter Dániel

– Egész Európában, így Magyarországon is soha nem látott mértékű népvándorlással kellett idén megküzdeni. A migránsáradat miatt Európa ma a második világháború óta nem látott válságban van. Azok az országok, amelyek korlátlanul beengedték, sőt meghívták a bevándorlókat, most közbiztonsági, szociális szempontból is az összeomlás felé tántorognak. Magyarország az elsők között észlelte a veszélyt, s meghozta azokat a döntéseket, amelyekkel hazánkat megvédtük. Fizikai és jogi határzárat létesítettünk, megerősítettük a rendőrséget, a katonaságot, a törvényeket. Az idő minket igazolt, Magyarország biztonságban van. Úgy lépünk át a 2016-os esztendőbe, hogy elmondhatjuk: mi, magyarok jól kezeltük a migrációs áradatot – mondta el kérdésünkre Kontrát Károly, akit a 2015-ös év értékelésére kértünk fel.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, 2016-ban a migránsáradatnak nem lesz vége, még Brüsszel előrejelzése szerint is folytatódik, sőt erősödhet is. – Újabb veszély fenyeget. Brüsszel és az európai baloldal nemcsak beengedni, de betelepíteni is akarja a bevándorlókat. Ezt nem hagyhatjuk. Az uniós kötelező betelepítési kvóta jogtalan, értelmetlen és veszélyes, ráadásul néhány év alatt szegednyi ember (mintegy 160 000 fő) betelepítését jelentené. Senki nem hatalmazta fel az unió vezetőit arra, hogy betelepítési programokat hajtsanak végre, ezért a magyar kormány megtámadta a döntést az Európai Bíróságon. A Fidesz emellett folytatja az aláírásgyűjtést a kvóta ellen, mert együtt erősebbek vagyunk, összefogással meg tudjuk védeni az országot – szögezte le az államtitkár.

Kontrát Károly szerint a nemzetközi helyzet ellenére közbiztonság területén is sikerült előrelépni. – A közbiztonság mindenkit egyaránt érintő kérdés, egy valódi közösségi téma. Valahányszor lehetőségem nyílik az ország bármely táján beszélgetni a mindenkit foglalkoztató témákról, a közbiztonság ügye biztosan szóba kerül. A parlamenti munkám során is rendszeresen ki szoktam emelni, hogy a statisztikai adatok elemzése mellett a legfontosabb a lakosság szubjektív biztonságérzete, amit elsősorban a bűnmegelőzési munkával lehet magalapozni. Ebben a rendőrség mellett a polgárőrség, az önkormányzatok és a civil szervezetek munkáját is ki kell emelni, hiszen a legnagyobb siker az, ha egy bűncselekményt a rendőrség és a polgárőrség közterületi jelenlétével, az önkormányzatok és a civil szervezetek közreműködésével eleve sikerül megakadályozni. A rendőrségi adatok itt, helyben is biztatóak, a Veszprém megyei rendőrfőkapitány beszámolója szerint jó irányba haladunk, amit az önkormányzati értékelés 4-es feletti átlaga is megerősít – tette hozzá Kontrát Károly, majd kiemelte, a jövő évben is számos feladat vár a rendőrségre a turisztikai szezon magas színvonalú biztosításától kezdve a tervezett fejlesztések megvalósításáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!