Hírek

2015.12.30. 20:09

Rakéta a tyúkok közé – Viszik a tűzijátékokat, mint a cukrot

Pápa - Mindegy, milyen fajta és mennyibe kerül a tűzijáték, a lényeg az, hogy szilveszterkor át tudjam lőni a szomszéd udvarába, a tyúkok közé – ilyen pirotechnikai eszközt keresett egy vidám fiatalember az egyik pápai bevásárlóközpont parkolójában.

Polgár Tibor

Hozzá hasonlóan – bár nem ugyanezzel a céllal, de – sokan felkeresték, mondhatni megrohamozták a tűzijátékárusokat a 2015-ös év utolsó napjaiban egy kis szilveszteri munícióért. Amikor körbenéztünk, hogy idén milyen trendek dominálnak a tűzijátékok világában, nem volt egyszerű megszólaltatni a kereskedőket, ugyanis folyamatosan érkeztek bódéikhoz a vásárlók. A profi biznisz legfontosabb alapszabálya pedig itt sincs másként: mindig a vevő az első!

A vásárlóközönségben a társadalom szinte minden spektruma képviseltette magát, ám az igények tulajdonképpen azonosak voltak, mindenki a nagyot durranó, robbanó, látványosan szikrázó, égő, füstölő termékeket kereste. Természetesen a figyelemfelkeltő csomagolás sem hátrány. Például egy családi tűzijáték-vásárlás alkalmával egy tíz év körüli fiú a kínálatból rögtön megtalálta magának a lengén öltözött női alakkal díszített dobozú rakétatelepet. – Na, azt nem! – vágta rá édesanyja, amikor a kissrác nyúlt volna a dobozért. Habár ez a tűzijáték végül nem került bele a szatyorba, de ez a família összességében így is majdnem félszázezer forintért vásárolt pirotechnikai eszközöket.

Szávin Maxim alaposan megfontolta, milyen pirotechnikai eszközt vásárol szilveszterre

Ekkor jutott el a tudatomig először, hogy a tűzijáték-árusítás bizony nagy üzlet, és ezt a kereskedők sem titkolják. – A gyerekcsomagokat nagyon sokan keresik, emellett a rakéták számítanak a legnagyobb slágernek, ezek mérettől, illetve töltettől függően 2 és 10 ezer forint közötti összegbe kerülnek – árulta el kérdésünkre Párizs József, aki öt éve kereskedik tűzijátékokkal. Mint mondta, nehéz megfelelni a pirotechnikai eszközök árusításához szükséges rendkívül szigorú feltételeknek, előírásoknak, amiket a rendőrség, valamint a tűzoltóság is ellenőriz. – Mi a vásárlókért vagyunk, és igyekszünk mindenben megfelelni a szabályoknak, különben nem érné meg számunkra ez az egész – utalt a szabályszegések esetén kiszabható komoly büntetésekre az árus. Megtudtuk tőle, már a tűzijáték-árusítás első napjának reggelétől nagy a forgalmuk, szilveszter napjára pedig szinte ki is ürül a szűkösnek nem nevezhető készletük. – Folyamatosan visznek mindent, mint a cukrot – erősíti meg Ernő. Ő több mint tíz éve árusít pirotechnikai eszközöket, tapasztalatai egybecsengenek kollégájával: az esztendő utolsó napjára elfogy a portékájuk.

Kanyarodjunk vissza a vásárlókhoz. Nagy Péter két rakétatelepet vásárolt, már tavaly is használt ilyeneket, akkor meg volt elégedve a hatásukkal. Megfogalmazása szerint a durrogtatás, a tűzijáték hozzátartozik a szilveszterhez, szerves részét képezi az óesztendő búcsúztatásának, az újév köszöntésének. Egyébként elmondása alapján a barátai közül és általában a fiatalok körében is sokan használnak pirotechnikai eszközöket szilveszterkor. Mi a helyzet az illegálisnak számító petárdázással? – A petárda már kiment a divatból, főleg azért, mert tilos, illetve nagy a választék a legális tűzijátékok terén – jegyezte meg Nagy Péter. Ugyanakkor Ernő kérdésünkre elmondta, a mai napig sokan keresik – mindhiába – az árusoknál a petárdát, a vásárlóknak egy jelentős része nem érti meg, hogy tilos a birtoklása és a használata.

Mi is találkoztunk olyannal, aki a bűnös élvezeteket preferálja szilveszterkor. Ádám a Naplónak úgy nyilatkozott, gyerekkorától kezdve minden év végén használ petárdákat, amiket a fővárosban vagy Szlovákiában szerez be. – Számomra a petárda marad az örök kedvenc. Egyszer felrobbant egy hibás darab a kezemben, szerencsére megúsztam égési sérüléssel, azonban ez sem tántorított el a petárdázástól – mosolygott a fiatalember. Mindezt különösen furcsa volt tőle hallani, mivel éppen kutyát sétáltatott, és a négylábúakat köztudottan ki lehet kergetni a világból a szilveszteri durrogtatásokkal. – Nekem harci kutyám van, ez nem fél semmitől! – jelentette ki határozottan Ádám. Válaszként a mellette álló barátja emlékeztette, hogy előző szilveszterkor eléggé vonyított, majd megszökött szegény jószág a mesterséges hanghatások miatt. – De megtaláltuk! Azóta pedig megedződött – zárta le a témát a kissé zavarba jött gazdi.

Érdekességképpen a tűzijátékárusoktól távol, a belvárosban megkérdeztünk néhány pápait, miként vélekednek a pirotechnikai termékek szilveszteri elsütésének dömpingjéről. Némileg meglepő módon nem hallottunk olyan véleményt, amely pozitívan viszonyult volna a jelenséghez. – Szerintem a szilveszteri durrogtatást kedvelőknek nem volt gyerekszobájuk – fogalmazott velősen Lengyel Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!