Hírek

2016.01.05. 20:19

Akut orvoshiány a Csolnoky kórházban

Veszprém - Négyre csökkent a Csolnoky kórház fekvő- és járóbetegosztályain dolgozó reumatológusok száma. Az ellátás zavartalan, de az előjegyzési időket az osztályon meghosszabbították.

Marton Attila

Olvasóink jelezték, mindössze négy orvos dolgozik a Csolnoky kórházban, akik közül nem mindegyik írhat fel gyógyszert. Arról, hogy van-e alapjuk ezeknek a híreszteléseknek, Rácz Jenőt, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatóját kérdeztük, aki megerősítette értesülésünket.

– A járóbeteg-ellátásban eggyel kevesebb reumatológus orvos dolgozik tavaly decembertől, így a doktorok száma jelenleg valóban mindössze négy, ilyen alacsony létszám mellett egy szakember távozása is jelentős csökkenés – mondta a főigazgató, aki megjegyezte, a járóbeteg-ellátási feladatokat kénytelenek voltak szétosztani a megmaradt orvosok között. Az ellátás a járóbeteg- és a fekvőbetegosztályokon is zavartalan – itt az orvosok munkaidejét kellett növelni –, a járóbeteg-ellátásban azonban meg kellett hosszabbítaniuk az előjegyzési időket. Felidézte, az utóbbi években volt, hogy hat orvos dolgozott ezen a szakterületen, de olyan is előfordult átmenetileg, hogy a veszprémi kórházba rendeltek át reumatológiai feladatokat más intézményből, ahol még kevesebb orvos volt.

A főigazgató hangsúlyozta, a reumatológia és a mozgásszervi rehabilitáció olyan szakterület, amely országszerte hiányszakmának számít. Ennek több oka is van: bár a mozgásszervi rehabilitációs, reumatológiai szakvizsga jól konvertálható, a szakemberek nemcsak külföldön vállalnak munkát, hanem gyakran olyan egészségügyi intézményben helyezkednek el, ahol gyógyfürdő van. A közelben ilyen például Hévíz. Az orvosokat ebben az anyagiak mellett az is motiválhatja, hogy ezeken a helyeken kevésbé súlyos állapotú betegeket kell ellátni, szögezte le a főigazgató.

Az orvoshiány elérte azt a szintet, ami a közvetlen betegellátást befolyásolja, ez az ország valamennyi kórházát érinti, mondta Rácz Jenő. A reumatológia mellett kritikus a helyzet a Csolnoky kórházban a pszichiátria és a patológia területén, ezeknívül traumatológusból, belgyógyászból, sürgősségi osztályon dolgozó szakemberből is túl kevés van, de a szülészet-nőgyógyászatra és a neurológiára is fel tudnának venni orvost. Az országos átlagnál jobb a helyzet az aneszteziológián, a radiológián és a gyermekgyógyászat területén is.

A másik olvasói jelzéssel kapcsolatban elmondta, a törvényi szabályozás szerint nem minden orvos írhat fel bármilyen gyógyszert, vannak olyan készítmények, amelynek felírásához megfelelő képzettség kell. A jogszabályok szerint akad olyan gyógyszer is, amit megyei vagy akár regionális szinten csak a Csolnoky kórházban írhatnak fel, ilyenek például az immunológiai terápiás készítmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!