Hírek

2016.01.15. 18:22

Állampolgár derített fényt az illegális szemétlerakásra

Pápa - Illegális szemétlerakást fényképezett le egy szemfüles állampolgár a Rigó-lakótelep mögött, és rendőrt is hívott a helyszínre. Ennek nyomán az elkövető ellen több eljárás indult.

Polgár Tibor

Egy kistehergépkocsi rakteréből jelentős mennyiségű, főként háztartási hulladékot szórt ki egy férfi a közelmúltban a régi szeméttelep melletti területre, azonban pechére egy pápai lakos észrevette a jogsértő cselekményt, amit meg is örökített. Értesítette a rendőrséget, az esetről készült fényképeket pedig átadta az egyenruhásoknak és eljuttatta Áldozó Tamás polgármesterhez.

A Rigó-lakótelep mögötti, szóban forgó illegális szemétlerakással kapcsolatban bűncselekmény gyanúja nem merült fel, mivel az eset a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését nem merítette ki - tudtuk meg Nagy Ákos rendőr alezredestől, a Pápai Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetőjétől. Mint mondta, az illegálisan lerakott szemét háztartási hulladék volt, így a kisteherautóból szemetelő férfi „csak” köztisztasági szabálysértést követett el, ami a járási hivatal hatáskörébe tartozik, és az ezzel kapcsolatos eljárás el is indult az elkövető ellen.

Nagy Ákos megjegyezte, amennyiben az illegálisan lerakott szemét súlyosan környezetszennyező hulladékot (például szivárgó olajos hordót vagy azbeszttartalmú építési törmeléket) tartalmaz, bűncselekmény valósul meg. Ám a most rajtakapott szemetelő így sem úszta meg a rendőrségi eljárást, ugyanis a jogsértéshez használt járművének lejárt a műszaki érvényessége, illetve annak nem volt érvényes kötelező felelősségbiztosítása. - Ezzel kapcsolatban szabálysértési eljárást indítottunk a Pápai Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán - közölte a rendőr alezredes.

A kistehergépkocsi rakteréből jelentős mennyiségű, főként háztartási hulladékot szórtak ki a Rigó-lakótelep mögötti területre

Megkeresésünkre Áldozó Tamás bátor és példamutató állampolgári magatartásnak nevezte az illegális szemétlerakás lefényképezését. A városvezető hozzátette: jó lenne, ha mindenki, aki ilyen környezetszennyező jogsértést tapasztal, hasonlóan cselekedne. Sajnos nem a Rigó- lakótelep a város egyetlen olyan területe, amit szeméthalmok csúfítanak. Pápa polgármestere a Naplónak nyilatkozva kifejtette, az illegális szemét jó része az önkormányzat területén található, nagyobb része viszont magánterületeken.

- A tulajdonosoknak minden esetben kötelességük a szemét elszállítása, ez pedig nem csak a magántulajdonú területekre vonatkozik, hanem az önkormányzatira is. Egyébként 2015-ben a városnak több mint 13 millió forintjába került az illegális hulladékok elszállítása - tájékoztatott Áldozó Tamás. Szavai szerint az illegális szemétlerakás folyamatosan problémát jelent a városban, a helyzet megoldásához az érintettek szemléletváltására, a szabályok betartására van szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!