Hírek

2016.01.14. 13:33

Ismét rekordok dőltek az időjárásban

A valaha mért legmelegebb év volt a tavalyi Veszprémben a mérőállomások adatai szerint.

Marton Attila

A megyeszékhelyen a tavalyi éves középhőmérséklet minden eddigi rekordot megdöntött: a repülőtéri állomás adatai szerint 11,4 fok volt, amely, ha hajszállal is, de megelőzi az eddigi legmelegebb 2007-es évet, közölte Kovács Győző meteorológus. A városi éghajlati állomás adatai szerint ennél is melegebb, 12 fok volt az évi középhőmérséklet. Az előzetes számítások alapján Európában a második legmelegebb évnek, míg Magyarországon 2014 és 2007 után a harmadik legmelegebbnek bizonyult a tavalyi esztendő, fűzte hozzá a meteorológus. A szakember szerint ezek az adatok is bizonyítják az éghajlatváltozást, a felmelegedés üteme ráadásul az adatsorok szerint hazánkban gyorsabb, mint a globális átlag.

A tavalyi év bővelkedett a meleg időjárás okozta szélsőségekben. A veszprémi adatok szerint az éves középhőmérséklet 1,4 fokkal haladta meg az 1981–2010 közötti sokévi átlagot. A tavaly január 2,6 fokkal volt enyhébb, de a február, a március és az április is melegebb volt az átlagnál.

A szokásosnál kevesebb téli és fagyos nap volt tavaly: a repülőtéri állomás adatai szerint mindössze ötször fordult elő, hogy a csúcshőmérséklet fagypont alatt maradt, Veszprémben pedig csupán háromszor történt ilyen. Az átlagos hőmérsékletű tavaszt forró nyár követte öt hőhullámos időszakkal, amelynek köszönhetően a tavalyi lett az eddigi legmelegebb július, az augusztus pedig a harmadik legmelegebb. Az év folyamán összesen 73-szor érte el vagy haladta meg a hőmérséklet a 25 fokot (nyári nap), 31-szer pedig átlépte a harmincat a csúcshőmérséklet a repülőtéri állomás adatai szerint (hőségnap), és két forró napot – amikor a hőmérséklet meghaladta a 35 fokot – is feljegyzett Kovács Győző. Nem véletlen, hogy korábban soha nem adtak még ki olyan sokszor – öt alkalommal – hőségriadót, mint tavaly. Júniusban és szeptemberben egyszer, júliusban tizenegyszer, augusztusban pedig tizenháromszor haladta meg a napi középhőmérséklet a 25 fokot, vagyis tavaly összesen 26 nap volt érvényben hőségriadó. Az év legmelegebb napja augusztus 12-e volt, akkor egészen 37,5 fokig emelkedett a hőmérséklet. Bár az éves abszolút rekord nem dőlt meg, de a napi maximum rekordja többször is, hívta fel a figyelmet a meteorológus.

A meleg nyár után a szeptember is az átlagnál enyhébb időjárást hozott. Bár rekord nem dőlt meg, 17-én a napi középhőmérséklet elérte, sőt, a városban meg is haladta a 25 fokot, ami az elmúlt 45 évben mindössze kétszer fordult elő ebben a hónapban.

Az adatokat Kovács Győző meteorológus összegezte
Fotó: Nagy Lajos

A csapadékmennyiség szempontjából átlagos év volt, de az egyenlőtlenül oszlott el: a térségben 630 milliméternyi eső esett, ez mintegy 10 százalékkal kevesebb az elmúlt évek átlagánál. Míg januárban a sokévi átlag több mint másfélszerese hullott, addig februárban az átlag fele, márciusban és áprilisban pedig mindössze egynegyede. Májustól szeptemberig a havi csapadékösszeg az átlag körül ingadozott, októberben meghaladta a 150 millimétert, ami több, mint az átlagos mennyiség kétszerese. Az év utolsó két hónapjában mindössze a sokévi átlag tíz és öt százaléka esett. A december a szokásosnál jóval ködösebbnek bizonyult, a tavaly feljegyzett összesen negyven ködös nap fele ebben a hónapban volt.

Az átlagos szélsebesség elmaradt a sokévi átlagtól, a legszelesebb hónap az április volt. A napsütéses órák száma 2145 volt, ami tíz százalékkal több a sokévi átlagnál, jegyezte meg Kovács Győző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!