Hírek

2016.01.12. 18:34

Csecsemőhalál: ki a felelős?

Veszprém – Elhunyt a kórházban tavaly októberben egy hat hónapos csecsemő, akinek halálát a vád szerint devecseri nevelőapja okozta. Horváth András ezt a Naplónak tagadta, a vád rokonát is meglepte.

Kovács Erika

– Babakocsiban volt aznap a kisfiú a konyhában, mert a párom elment édesanyámhoz gyógyszerért – idézte fel a tavaly augusztusban történteket Devecserben Horváth András, majd így folytatta: a házban vele együtt rokonai és a három kiskorú gyermekből még egy otthon tartózkodott. Ő bement a fürdőszobába, aztán mire kiért onnan, a csecsemő szeme fennakadt, nyelve kilógott a szájából. András nagyon megrémült, kikapta a gyermeket a kocsiból. Elmondása szerint megrázta a kicsit, mert megijedt a látványtól, de nem nagyon, és annyira biztosan nem, amit a vád állít, hogy attól a kisfiú súlyos sérülést szenvedett volna. Az újraélesztést is megpróbálta, aztán hívta a mentőket, akik András szerint azt kérdezték rokonától, hogy a férfi bántotta-e a gyermeket.

Horváth András, aki tagadta, hogy bántotta volna  a csecsemőt

A férfi elmondta még, három gyermeket neveltek párjával, akivel egy éve költözte össze újra, a nagyobbik, egy nyolcéves fiú a közös gyermekük, a másik kettő akkor született, amikor nem éltek együtt. A férfinek korábbi kapcsolatából is van egy nyolcéves fia, aki betegen született, kiemelte, vele nem tartja a kapcsolatot volt párja miatt. Beszélt arról is, hogy kéthetente látogatta őket a védőnő, illetőleg – ahogy fogalmazott – a gyámügyes is. A védőnő többször mondta párjának, hogy vigye orvoshoz a gyermeket, mert nem fejlődik kellőképpen, de a nő nem vitte, hiába kérte tőle ezt a férfi is. Horváth András akkoriban az erdészetnél dolgozott reggeltől estig, mellette pluszmunkát is vállalt, így a gyermekek gondozása, ellátása párjára maradt. Kérdésünkre cáfolta, hogy bármelyik gyermekkel szemben agresszíven viselkedett volna. Utalt rá, hogy a nagyobbik, a nyolcéves fiú bántalmazta többször is a néhány hónapos csecsemőt, ököllel megütötte, és előfordult, hogy a göröngyös udvarban a kicsi kiesett a babakocsiból. A férfi úgy tudja, a gyermekek nevelőotthonba kerültek a történtek után, és tervezi, hogy megkeresi őket. András felidézte, egész életére rányomja bélyegét, hogy annak idején édesanyja nevelőotthonba adta, aztán évekig nevelőszülőknél élt, akik ütötték-verték. Aztán szenvedélybetegségekkel küszködött, melyeket már évekkel ezelőtt saját erejéből legyőzött, azóta pánikbetegségre gyógyszert szed. Mint mondta, a történtek nagyon megviselték, a kisfiút borzasztóan sajnálja. Volt párjáról nincs tudomása, az utcabeliektől azt hallottuk, hogy szüleihez költözött egy közeli faluba.

A férfi sógora, Baranyai János arról beszélt, hogy András jó apa és nevelőapa volt, ha ideje engedte, foglalkozott a fiúkkal, gyakran vitte őket focizni a közelbe.

Baranyai János, a férfi sógora

Horváth Andrással szemben a főügyészség emberölés és kiskorú veszélyeztetése miatt emelt vádat, amely szerint három gyermek testi, lelki fejlődését veszélyeztette, a legkisebb hat hónapos kisfiúnak pedig a halálát okozta. Huszonhat éves élettárásnak, aki a gyermekeivel szembeni agressziót eltűrte, csecsemőkorú gyermekét sérülései ellenére orvoshoz nem vitte, a kiskorú veszélyeztetése mellett segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelnie kell. A vád szerint a férfi tavaly augusztusban az akkor hat hónapos csecsemőt olyan erővel ragadta meg, hogy a kisfiú karja és bordái eltörtek. Máskor kamillás forró gőzbe tartotta, amikor a többi gyermeknek erre volt szüksége, és ettől a csecsemő égési sérülést szenvedett. A vád utalt rá, a nevelőapa többször is úgy megrázta a kicsit, hogy attól koponyaűri sérülést szenvedett. A gyermek tavaly augusztusi bántalmazásakor eszméletét vesztette, a klinikai halál állapotába került és a szakszerű kórházi ellátás ellenére két hónap múlva meghalt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!