Hírek

2016.01.29. 18:16

Napi másfél millióért ''élvezhetjük'' a háborús hangulatot

Veszprém – Naponta kicsivel több, mint másfél millió forintos alapdíjért használja a Holland Királyi Hadsereg a központi gyakorló- és lőteret, mely Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű katonai gyakorlótere, tájékoztatta a Naplót a Honvédelmi Minisztérium.

Balogh Ákos

Január 16. és február 26. között tartózkodik hazánkban a Holland Királyi Hadsereg a Várpalota Challenge 2016 elnevezésű NATO-gyakorlaton, ez idő alatt korlátlanul használhatják a központi gyakorló- és lőteret, mely Közép-Európa legnagyobb kiterjedésű katonai gyakorlótere, mindössze napi másfél millió forintos alapdíjért cserébe. Persze erre több különböző szabály és törvényi rendelkezés alapján további díjakat is rászámolnak, azaz gyakorlatilag majd csak a végén derül ki pontosan, mennyit is fizetnek a hollandok a hetekig tartó, a lakosság által csak háborús hangulatú időszaknak megélt gyakorlatért.

A hollandok újmajori sátortábora fényárban úszik, több tucat mobil lámpát állítottak fel. A lőtérbérleti szabályok szerint az áramhasználatért külön kell majd fizetniük, nem lesz olcsó mulatság

A Napló érdeklődésére a Honvédelmi Minisztériumtól megtudtuk: a lőtérhasználat alapdíja 5000 euro naponta, de ez növekedhet a gyakorlatot végrehajtók létszámától függően, mondják, ugyanakkor nem térnek ki válaszukban arra, hogy a jelenleg itt gyakorlatozó, nagyjából 2700 fő, valamint több tucat nehéz, páncélozott jármű túllépi-e az alapdíj keretét.

Az alapdíj akkor is növekszik, ha a vendég haderő valamely katonai szervezetnél honvédségi ingatlanokat kizárólagosan használ, mint például raktárhelyiséget, irodákat, ezekért 0,5 euro/négyzetméter/nap térítési díjat számolnak fel, a végösszeg megállapításakor pedig azt is figyelembe veszik, hogy a díj összege fedezetet nyújt-e a gyakorlat alatt felmerülő és az azt követő esetleges helyreállítási munkálatok költségeire, például a területek lezárására, az igénybevétel során elhasználódott lőtéri hadi utak, célmozgató berendezések javítására, épületek takarítására, továbbá kiszámlázzák valamennyi olyan termék vagy szolgáltatás árát, melyet a Magyar Honvédség biztosít a végrehajtó haderő részére (üzemanyag, élelmezés, tábori elhelyezés, áram, víz, mosatás, kommunális szolgáltatások).

Bár a holland lánctalpas járműveket külön kamionokkal szállítják, a többtonnás járművek hamar tönkreteszik az amúgy is rossz minőségű Jutaspusztai utat, a bérleti díj kiaszbásakor ennek helyreállítását is megfizettethetik a bérlőkkel

Mindezt egyrészt a hazai gyakorló- és lőterek külföldiek által, térítés ellenében történő igénybevételéről szóló 83/2001. (V.18.) Korm. rendelet, másrészt a hazai gyakorló- és lőterek, honvédségi objektumok és ingatlanok külföldi fegyveres erők által, térítés ellenében történő igénybevételének egyes végrehajtási feladatairól szóló 11/2014. (II.14.) HM-utasítás szerint hajtjuk végre – tette hozzá érdeklődésünkre a Honvédelmi Minisztérium.

Az esetleges civil lakossági károk rendezése ügyében az érintettek a területileg illetékes jegyzőhöz fordulhatnak segítségért, valamint biztosítójukhoz, ők fogják a kártérítési igényeket továbbítani a Honvédelmi Minisztérium felé. Aki pedig nem tudja, mit tegyen, ha egy holland tank átgázol a hátsó kertjében, az bizalommal keresheti a honvédségi CIMIC-összekötőket, akik minden további lépésről készséggel tájékoztatást adnak a +36 30 815-0573-as telefonszámon.

Előzmények:

Hatalmas robbanások rázták meg Veszprémet és környékét, egy katonai szakértő elmondta, mi lehetett az

Lövészet, robbantás és útlezárás - Jön a holland haderő

Tankok is állhatják útját - Útlezárások és forgalomkorlátozások a nemzetközi gyakorlat miatt

Vasúton érkeztek a holland harcjárművek

Tankok dübörgése verte fel a falu csendjét

Életveszélyes a Várvölgy?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!