Hírek

2016.01.13. 14:03

Tankok is állhatják útját - Útlezárások és forgalomkorlátozások a nemzetközi gyakorlat miatt

Várpalota – Forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra kell számítani Várpalota és Tés között a héten startoló Várpalota Challenge 2016 holland vezetésű nemzetközi katonai gyakorlat során.

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról a Napló elsőként beszámolt, a 2014 után idén januárban újra a Veszprém megyei lőtereken hajt végre harcászati gyakorlatot Holland Királyi Hadsereg. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint a hivatalosan február 26-ig tartó kiképzési rendezvény – amelynek során térítés ellenében használja megyénk lőtereit a holland haderő – lehetőséget teremt Magyarországnak arra, hogy gyakorolja a NATO-erők befogadó nemzeti támogatásával kapcsolatos feladatokat. A hadgyakorlat előkészítésében és végrehajtásában ugyanis aktívan részt vesz a Magyar Honvédség is.

A gyakorlat kapcsán fokozott hanghatásokra, katonai mozgásokra és útlezárásokra is számíthatnak a lőterek környékén élők. Hajmáskér és Gyulafirátót térségében közel másfél hónapon át nagy zajhatással járó lövészetek lesznek a „0” ponti lőtéren, míg a Veszprém határában fekvő újmajori gyakorló- és lőtéren katonai járművek folyamatos mozgására kell számítani, ami alapvetően befolyásolja a vadászati tevékenységet, hívja fel a figyelmet a lakosság megértését kérő honvédség.

A hét második felében folyamatosan érkeznek térségünkbe a Holland Királyi Hadsereg katonái és technikai eszközei
Fotó: Szabó Péter Dániel

Hazai és külföldi katonai járművek, menetoszlopok tűnnek majd fel a 82-es számú főút Veszprém és Zirc közötti szakaszán, január 14-én és 15-én pedig légierős tevékenység várható Öskü, Hajmáskér és Veszprém térségében.

A holland haderő gyakorlata érinti a Várpalota felett található csörlőházi lőteret is, ahol időszakos forgalomkorlátozások és útlezárások is lesznek. Schäffer Mónika hadnagy, az MH Bakony Harckiképző Központ kommunikációs tisztje lapunknak elmondta, a gyakorlat teljes ideje alatt várhatóak forgalomkorlátozások, amelyekről folyamatosan értesítik a térségben élőket. Ami az útlezárást illeti, január 28-án reggel fél nyolctól egészen este tíz óráig zárják majd a katonák időszakosan 15–90 perces időszakokra a Várpalota és Tés közötti, a lőteret kettészelő utat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!