Hírek

2016.01.20. 08:48

Visszaszoknak a horgászok a Balatonhoz?

Siófok – A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. célja, hogy a Balaton halállománya minél jobb képet fessen a horgász számára, vagyis minél több hal legyen a tóban. 15 évig ők lesznek a tó vagyonkezelői.

Tremmer Tamás

Immár két teljes éve megszűnt a halászat a Balatonon, így van némi tapasztalat az intézkedés hatásáról. Ennek kapcsán kérdeztük Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHN) Zrt. vezérigazgatóját. Kifejtette, amikor a döntés megszületett, úgy gondolta, öt év után lesz érezhetően több hal a tóban, vagyis még további 2–3 év türelem kell a horgászoktól. Ugyanakkor a visszajelzések egyértelműek, a pecások már most úgy érzik, jobbak a lehetőségeik. A cégvezető szerint elsősorban a pontynál tudnak látványos változásokat elérni. Mivel nincs halászat, a halak mozgása hálókkal nem akadályozott, érezhetően nyugodtabbak, ezért nagyobb eséllyel lehet megfogni őket.

Az erőfeszítéseik a fogási naplókban rögzített nagyobb eredményekben is visszatükröződnek. A horgászjegyek eladása szintén növekszik, a forgalom évről évre majd’ tíz százalékkal emelkedett. Ez is azt mutatja, hogy a horgászok visszaszoknak a Balatonhoz.

A vezérigazgató jelezte, az a cél, hogy a balatoni halállomány minél jobb képet fessen a horgász számára, vagyis minél több hal legyen a tóban. Bizonyos halfajoknál, ilyen a ponty, be kell avatkozniuk. Ezt telepítéssel a lehető legmagasabb szinten kell tartani. A süllőnek ugyan nagyon jó a szaporodása, de a kis ivadék felnevelésével gondok vannak, mert nem talál magának táplálékot. Az elmúlt évben is 67 mázsa egynyaras süllőt tettek a tóba. Ennyi kis süllőt még soha nem telepítettek a Balatonba! Tavaly előnevelt csukából 256 000 darabot telepítettek. 1500 kilogramm compót és 1100 kilogramm széleskárászt is tettek a tóba. A harcsaállomány pótlására is tettek kísérletet.

Szári Zsolt: A telepítések biztonságos megoldása érdekében szükségünk van tógazdaságokra
Fotó: Tremmer Tamás

A telepítések biztonságos megoldása érdekében szükségük van tógazdaságokra. Eddig Balatonlelle (270 hektár) és Buzsák (130 hektár) állt a rendelkezésükre. Tavaly a 200 hektáros Varászlót húsz évre vagyonkezelésbe megkapták, de egyelőre az előző bérlőnek van még egy ötéves hasznosítási joga. 400 hektáron meg tudják termelni a Balatonba telepítendő halmennyiséget, de a tavak méretéből eredően ivadékot és tenyészhalat kellő mennyiségben nem tudnak termelni. A tógazdasági munka hatékonyságának javítására tavaly év végén 30 millió forint támogatási összeget nyertek.

A vezérigazgató elmondta, a látókörükben vannak a felszámolás alatt álló Balatoni Halászati Zrt. tógazdaságai, így például Fonyód (130 hektár) és Mórichely (400 hektár). Ha ezeket a tógazdasági területeket megkapják, nemcsak teljes vertikumban tudnak termelni, nem szorulnak vásárlásra, hanem még a piacra is ki tudnak lépni hallal!

Tavaly két személlyel bővült a halőrök száma, most 14-en vannak, és az eszközpark is korszerűsödött. E téren további fejlesztéseket terveznek. A halőrzés komoly költség, évi 70–80 millió forintjukba kerül.

Tavaly év végén lejárt a BHN Balatonra szóló 15 éves haszonbérleti szerződése, amelyet időközben különleges rendeltetésű vízterületté nyilvánították. A tó nem maradt gazdátlan egyetlen percre sem, 2016. január 1-jétől 15 éves időtartamra a Balaton és vízrendszere halgazdálkodási jogát a Földművelésügyi Minisztérium a nonprofit társasághoz rendelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!