Hírek

2016.02.29. 12:26

Belvízvédelmi készültség a megyében, a Balaton vízszintje továbbra is magas

Megyei körkép - Megyénkben a Cece–Ősi közötti 155 négyzetkilométeres területen van érvényben I. fokú belvízvédelmi készültség. A Balaton vízállása továbbra is magas, azóta is nőtt, hogy nyitva a Sió-zsilip.

Tremmer Tamás

Az utóbbi hetek csapadékos időjárásának következtében 11 vízügyi igazgatóság területén 53 belvízvédelmi szakaszon tartanak belvízvédelmi készültséget az országban, 23 helyszínen I. fokú, 29-en II. fokú és egy helyen III. fokú a védekezés. Megyénkben az Ősi–Cece közötti, mintegy 155 négyzetkilométeres területen van érvényben I. fokú belvízvédelmi készültség, amelyet február 15-én rendeltek el. Szerencsére a Nádor-csatorna vízszintje Sárszentmihálynál február 16-a óta apad, akkor 141, hétfőn napközben 111 centit mutatott a mérce.

(Fotó: Balogh Ákos)

A Balaton vízszintje ugyancsak magas, emiatt február 5-én a reggeli órákban kinyitották a Sió-zsilipet. A kifolyó víz mennyiségét két nap alatt maximálisra növelték, ekkortól másodpercenkénti 30 köbmétert víz távozik a csatornán keresztül. A tó vízszintje a vízeresztés és a lehulló csapadék hatására azóta is folyamatosan változik. A Balaton vízállása a zsilip megnyitásakor 123 centiméter volt, február 24-én 00 órakor 142 centmétert mértek Siófoknál, hétfőn délben 129 centin állt a siófoki mérce. Mindez azt mutatja, hogy a vízgyűjtők jobban táplálják a tavat, mint amennyit a Sió el tud vinni. Mindennek következtében a Balaton déli partján négy ponton I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben, a balatonőszödi szivattyútelepnél azonban már a III. fokot is elrendelték!

Megyénk vízfolyásai ugyancsak megduzzadtak, de még sehol nem lépték át a védekezési küszöböt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!