Hírek

2016.03.04. 12:14

A légtér csendes őrei - Szücs József ezredes büszke katonáira

Nem a falak, a harcosok védik a várost – vallja magáénak Szücs József ezredes, a hazánk légterét őrző MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka. Az öt évvel ezelőtt alapított katonai szervezet vezetője büszke arra, hogy 24 órás készenléti szolgálat ellátása mellett kiváló közösség jött létre, s az alakulat társadalmi szerepvállalása is jelentős.

Szabó Péter Dániel

– 2010-ben a haderőreform kapcsán és alapozva a nyugati koncepciókra került elő a kérdés, hogy a légierő-nek, mint speciális haderőnemnek, a korábban meglévő vezetési-irányítási elemei egy kézbe kerüljenek. A másik fontos tényező a NATO integrált légvédelmi rendszerében való szerepvállalásunk. Korábban ez két helyen valósult meg. Egyrészt az MH Összhaderőnemi Parancsnokság a légierő hadműveleti központjában, illetve az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezrednél. A 2011-ben létrejött MH Légi Vezetési és Irányítási Központban (MH LVIK) a hatékonyabb működés érdekében ezeket a feladatokat és hatásköröket vonták össze egy katonai szervezetben – idézi fel a kezdeti lépéseket Szücs József ezredes, az MH LVIK parancsnoka, aki nem tagadja, az első hónapok bizony kemény szervezési és adminisztrációs munkával teltek.

– Először is le kellett tennünk az asztalra a katonai szervezet alapdokumentumait. Az alapító okirat mellett a szervezeti és működési szabályzatot, a hatásköri jegyzéket és a szolgálatszervező intézkedéseket. Két hónap alatt sikerült megvalósítanunk mindezt, így 2011. június 1-jén hivatalosan is át tudtuk venni a légtér felügyeletét.

Szücs József ezredes büszke katonáira, akiket a kollektív intelligencia és a csapatért dolgozás szelleme irányít, mozgat és tesz sikeressé (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Az igazi kihívások azonban csak ezután következtek az alakulat életében, például egy NATO-ellenőrzés.

– Több napon át tartott a veszprémi állomány általános katonai és szakmai képzettségének ellenőrzése. Nagy eredménynek tartom, hogy a különböző katonai szervezetektől ide került szakemberekből sikerült eredményes csapatot alkotnunk, s több területen is kitűnően megfelelnünk a nemzetközi követelményeknek. Mindezt természetesen a központ alaprendeltetése, a légtér folyamatos figyelése, a készenléti szolgálat ellátása mellett teljesítettük. Napi 24 órás munka, ami komoly odafigyelést igényel a kollégáktól, hiszen naponta 2500–3000 légi jármű halad át a légtérben – mondja a parancsnok, aki az elmúlt öt esztendő érdekességeivel kapcsolatban elsőként a lengyel–ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság egyfajta különleges biztosítását említi.

– Kassai Viktor játékvezető és segítői mellett a veszprémi központ katonái is komoly feladatokat kaptak a légvédelmi feladatokban. Magyarország légvédelmi készenléti szolgálatán keresztül az összekötő kapocs szerepét játszotta a két rendező fél között, ugyanis mindkét oldalra tudtunk tájékoztatást adni a légi helyzet-képről – mondta el Szücs ezredes.

A különleges feladatok mellett érdemes azonban részletesebben szót ejteni a központ alapfeladatáról is. Éven-te mintegy 600 ezer légi jármű repül át Magyarország felett, amelyek mindegyike megjelenik a Szikla műveleti központjaiban készenléti szolgálatot teljesítő veszprémi szakemberek számítógépének képernyőjén. – Az itt végzett munka igazi nehézsége abban rejlik, hogy bármi bármikor megtörténhet. A nap 24 órájában, az év 365 napján készenléti, riasztási állapotban van az itt dolgozó állomány – mondja a parancsnok.

A Magyarország légterébe berepülő légi járművek túlnyomó része természetesen a szabályoknak megfelelően érkezik és távozik, ám vannak speciális esetek, amikor például az óvatlan pilóták megfeledkeznek a rádiókapcsolat felvételéről, de az is megesik, hogy diplomáciai engedéllyel és/vagy repülési tervvel nem rendelkező gép repül be a légtérbe. Ilyen esetben úgynevezett Alfa-riasztás történik, azaz a NATO-val egyeztetve mérlegelik a kialakult szituációt, s szükség esetén riasztják a Kecskeméten készenlétben álló vadászgépeket, akik percek alatt az érintett légi jármű mellé repülnek. Szerencsére igen ritka az ilyen szituáció, tízezer gépre talán egy ilyen eset jut. A legtöbb ilyen esetben a civil repülőgép-vezetők figyelmetlensége miatt kerül sor riasztásra, s amikor a Gripenek feltűnnek a légi jármű mellett, szinte azonnal felveszik a rádiókapcsolatot.

Joggal vetődik fel a kérdés, hogy az elmúlt időszak nemzetközi terrorizmustól túlfűtött hangulata mennyire van hatással a Sziklában folyó munkára? Szücs ezredes szerint a mindennapokban ez nem érhető tetten.

– A számok tekintetében nincs nyoma annak, hogy bármi megváltozott volna a légtérben, a kisgépes repüléseknél találkoztunk egyedül ilyen problémával. Ukrajna irányából volt jellemző korábban légi úton történő csempészet, ami azonban a NAV-os kollégák hatékony fellépésének is köszönhetően az utóbbi időben megszűnni lát-szik – jegyzi meg a parancsnok, aki különösen büszke az alakulatnál szolgáló személyi állományra.

Ahogy a központ jelmondata is tartja: nem a falak, a harcosok védik a várost. A munkánkat föld alatti létesítményben végezzük, ráadásul váltásos munkarendben, így megesik, hogy a kollégák hosszú ideig nem is találkoznak egymással. A kiképzési rendezvények mellett ezért próbálunk csapatépítő programokat szervezni. Egészségmegőrző sportnapokon veszünk részt és szervezünk, közösen tartjuk rendben a katonai objektum udvarát, de a katonáink gyermekei részére Mikulás-ünnepséget is minden évben tartunk. Ehhez szervesen kapcsolódik a társadalmi szerepvállalásunk, amit szintén nagyon fontosnak tartok, hiszen épp a munkánk jellegéből adódóan nehéz láthatóvá tennünk a katonai szervezetet a veszprémiek számára. Az itt szolgáló katonák kezdeményezésére a kezdetek óta minden évben a veszprémi állatkertben örökbe fogadunk egy-egy állatot, a Mosolygó Kórház program keretében rendszeresen látogatjuk a gyermekeket a veszprémi kórházban, de hagyomány lett mára minden májusban a Katonák köszöntik Veszprémet kulturális programsorozat létrehozása is. A legutóbbi kezdeményezésünk az első világháborús katonadalok feldolgozása volt, a CD díszbemutatóját a közelmúltban tartottuk a Petőfi Színházban. Felemelő érzés számomra egy olyan közösségben és közösségért dolgozni, amelyet a kollektív intelligencia és a csapatért dolgozás szelleme irányít, mozgat és tesz sikeressé – zárja gondolatait az MH LVIK parancsnoka.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!