Hírek

2016.03.08. 09:41

Élt 32 évet, gyászol az egész falu

Hatalmas tragédia történt abban a házban. Úgy tudjuk, szén-monoxid mérgezésben meghalt a fiatalember a minap – mutatnak szomorúan a ház felé Szentgálon a közelben dolgozó férfiak. Az illetékesek a megelőzésről beszéltek.

Kovács Erika

Mélyen megdöbbentette a települést a tragédia, ami a minap történt náluk, az emberek elmondták, egész Szentgál gyászolja a fiatalt, aki tudomásuk szerint szén-monoxid-mérgezésben meghalt. A házba, ahol a borzalmas eset történt nem tudtunk bemenni, a közelben élők azt mondták, hatalmas gyász van a falak mögött, ne csodálkozzunk, ha otthon vannak, és nem nyitnak ajtót. Mások megjegyezték, valószínűleg nincsenek is itthon az elhunyt fiatalember hozzátartozói.

Istvánfalvi Sándor polgármester arról beszélt, hogy mélységesen megrendült az eset miatt, azt mondta, ha szükséges, természetesen mindenben segít a családnak.

- Nem tudja, mi történt, mentők, tűzoltók és rendőrök állnak a ház előtt? – ezt kérdezte egy ismerősöm március harmadikán, csütörtökön – kínált hellyel a férfi annak a háznak a szomszédságában Szentgálon, ahol a borzalmas tragédia történt nemrég. Aztán neve mellőzésével beszél arról, hogy úgy tudja, a fiatalember látogatóba érkezett a házba, ahová nem olyan régen költözött az édesanyja a párjához. Felfoghatatlan, ami itt történt a szomszédomban ezzel a fiatallal – sajnálkozott.

Albert János, Németh Géza, Magyar Tamás és Móger Zoltán úgy tudja, a házban nem ez volt az első tragédia Szentgálon

- Úgy tudjuk a fiatalember külföldön dolgozott a vendéglátásban, és éjszaka érkezett haza, aztán lepihent. A házbeliek, édesanyja és párja aztán elmentek dolgozni, és mire délután hazaérkeztek, még mindig a szobájában tartózkodott a fiatal, ez lett gyanús nekik, ezután megbizonyosodtak a tragédiáról – idézte fel a szörnyű esetet Albert János, Németh Géza, Magyar Tamás és Móger Zoltán, akik a közelben egy ház udvarán dolgoztak. Ők beszéltek arról is, hogy abban a házban tudomásuk szerint nem ez volt az első tragédia, mert a férfi felesége évekkel ezelőtt nagy betegségben ott halt meg.

Nátrán Albin megyei mentésvezető érdeklődésünkre elmondta, március 3-án a szentgáli házba egy 32 éves fiatalemberhez riasztották őket, de a fiatalt sajnos már nem tudták újraéleszteni. Halála okát igazságügyi orvosszakértő deríti ki. Orosz Katalin megyei rendőrségi szóvivő azt közölte, hogy a halálesetet közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgálják.

Bakos György tűzoltó őrnagy, megyei katasztrófavédelmi szóvivő a tragédia kapcsán érdeklődésünkre elmondta, a gázszolgálatóval közösen méréseket végeztek a házban, amikor is a konvektoros fűtésű szobában, ahol a fiatal tartózkodott, valamint a fürdőszobában, ahol gázbojler volt kimutatták a szén-monoxid-koncentrációt, a lakás más helyiségeiben viszont nem.

Bakos György szóvivő a katasztrófavédelmi igazgatóság és a megyei tűzmegelőzési bizottság megelőzési tanácsai közül kiemelte, tüzet, robbanást, füstmérgezést, szén-monoxid-mérgezést okozhatnak a tüzelő-, fűtőberendezések, az égéstermék-elvezető és szagelszívó rendszerek hibája, a helytelen műszaki megoldások. - Csak kifogástalan tüzelő- és fűtőberendezést, kályhát, tűzhelyet csatlakoztassunk a kéményhez, mert használat közben füst áramolhat ki, és szikra is kipattanhat. A kéményeket évente ellenőriztessük, legalább négyévenkénti műszaki felülvizsgálatot kérjünk . közölte. Rámutatott, minden fűtési szezon előtt a gázkazánokat is át kell vizsgáltatni. A kazántól távol legyen a tüzelőanyag, és távolítsuk el az éghető anyagokat is a fűtőberendezés környezetéből.

Mint a szóvivő mondotta, kedveltek a szinte tökéletesen záródó ablakok, ajtók, melyek veszélyt is jelenthetnek, főleg ott, ahol a nyílt égésterű berendezések, bojler, kéményes konvektor, kazán elszívhatják az oxigént. Megoldást adhat a szabályozott szellőző-berendezés, a rendszeres szellőztetés, ugyanis a szén-monoxid elkeveredve a levegővel belélegzéskor fulladást okozhat. Ahol gázkészülékek van, célszerű szénmonoxid-jelzőkészüléket felszerelni. A köznyelvben „csendes gyilkosnak” nevezett szén-monoxid színtelen, szagtalan, hatása könnyen összetéveszthető más betegségek tüneteivel: mérgezés szédülést, nehéz légzést, fejfájást, émelygést, hányingert, gyengeséget, ájulást okozhat. - Ha ezek közül egyet, vagy egyszerre több tünetet is tapasztalunk, azonnal menjünk friss levegőre és hívjunk orvost, nyissuk ablakokat, ajtót, kapcsoljuk ki a tüzelő-berendezést, ha lehet, és hagyjuk el az épületet! Addig ne használjuk újra a berendezést, amíg szakember azt nem javasolja. Ha baj van, hívjuk a Katasztrófavédelem Műveletirányító Ügyeletét, a 105-ös telefonszámon - ajánlotta a szóvivő.

Káldosi István a veszprémi K-Gáz Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak korábban azt mondta, életmentő lehet a gázüzemű fűtőberendezések karbantartása, aláhúzta, sajnos még sok háztartásban ketyeg a „szén-monoxid bomba”. A szakemberek azonnal észreveszik a hibákat, például a légellenállási, a kéménnyel kapcsolatos és a gázellátási problémákat. Kiemelte: a megfelelő működés beállítása nemcsak biztonságot jelent, hanem megtakarítást is eredményez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!