Hírek

2016.03.17. 18:36

Tartu és Veszprém megerősítette testvérvárosi megállapodását

Veszprém – Kis népek nagy barátsága a miénk és büszkék vagyunk erre, mondta Porga Gyula Veszprém és Tartu testvérvárosi megállapodásának negyvenötödik évfordulóján.

Balla Emőke

Veszprém és az észtországi Tartu városának kapcsolatai negyvenöt évvel ezelőtt kezdődtek, egy más politikai és társadalmi környezetben, közölte a polgármester a városházán tartott ünnepségen. Észtország a Szovjetunió része, a Magyar Népköztársaság a szovjet blokk része volt, a "legvidámabb barakk". Észtország és Magyarország történelmi és politikai sorsa sok mindenben hasonlított. Politikai rendszerek jönnek-mennek, az államok társadalmi berendezkedései változnak, az örök emberi értékek azonban változatlanok. Ezeken az értékeken nyugszik a két város együttműködése, melyben vannak még lehetőségek az oktatás, kultúra, turizmus, gazdaság és sport területén, hangsúlyozta a polgármester. A két város ezért folytatja a közel fél évszázados együttműködést. A személyes kapcsolatok egyre bővültek és intézményesültek. Porga Gyula azt mondta, a kis államok kihívása, hogy megőrizzék nyelvi, nemzeti identitásukat, ezáltal tudnak megmaradni.

Az észt külügyminiszter, Marina Kaljurand felelevenítette szerdai tárgyalását a magyar külügyminiszterrel, illetve gazdasági konferencián való részvételét. Véleménye szerint a gazdasági együttműködés lehetne még intenzívebb, bár jólesően tapasztalta, hogy az észt vállalkozások ismerik Magyarországot, és a magyarok is lehetőséget látnak az észt kapcsolatokban. Szólt arról, hogy Tartu Észtország szellemi fővárosa, mindenki szívében különleges helyet foglal el. Külön öröm számára, hogy Tartunak Veszprém a testvérvárosa, mely idén a Finnugor kulturális főváros címet viseli. Tavaly az észt Obinitsáé volt ez a megtiszteltetés, a 200 lelkes kis falu az elmúlt évben több mint hatvan kulturális programot szervezett, 25 ezer látogatót fogadott.

A városok nem maguktól válnak testvérvárosokká, az emberek teszik élővé az együttműködést, fogalmazott Tartu polgármestere. Urmas Klaas szerint az embereken keresztül lehet megismerni a városokat. Lehetünk bármilyen távol egymástól, megtaláljuk egymást a térképen, egymás szemében, szívében és hangjában. A magyar és az észt értékek között is meghatározó a népköltészet és a népdal, ezekkel fejezzük ki a bennünk lévő érzéseket. A mi dalaink szívből jönnek, egymásnak énekelünk.

Veszprém és Tartu polgármesterei aláírták az együttműködési megállapodás megerősítését rögzítő okiratot, majd átadták egymásnak ajándékaikat. Tartu városvezetője a veszprémi polgármesternek egy tartui embereket, épületeket ábrázoló képet hozott, melynek címe: Eső után, majd hivatalosan is meghívta őt az észtországi településre. Porga Gyula egy fiatal veszprémi képzőművész alkotásával kedveskedett Urmas Klaasnak. Az észt külügyminiszter kesztyűt és sálat ajándékozott Porga Gyulának, hogy bírja majd a hideget, ha Észtországba látogat.

Az ünnepségen, ahol több magas rangú közméltóság – államtitkár, nagykövetek, tiszteletbeli konzulok –, illetve korábbi városvezetők, Maróti Rezső és Debreczenyi János is jelen volt, az obinitsai kórus észt népdalokat adott elő.

Az Észt Intézet által szervezett Észt hét kiállításmegnyitóval kezdődött a Szaléziánumban. Az ösküi Tasner Antal Általános Iskola és az észtországi Puurmani Moisakool két évig dolgozott együtt a népi gyógyászat és gasztronómia témájában a Szedtem, ettem, gyógyítottam című projekten. Az Észt hét programja pénteken folytatódik, fél ötkor Arvo Iho A Balti-tenger mentén című fotókiállítása nyílik a városháza aulájában, hat órakor a Krisztus Szibériában él című dokumentumfilmet vetítik az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!