Hírek

2016.06.24. 09:40

A Szabadtűzi ételek könyve sem hiányozhat a polcról

Veszprém - A Pannon Lapok Társasága (PLT) új szakácskönyve, a Szabadtűzi ételek könyve 27-én hétfőn már kapható az ügyfélszolgálati irodákban illetve igényelhető a kézbesítőknél.

Kutasi Zsófia

A könyv tiszteletpéldányait a recepteket beküldők a napokban vehették át a PLT-nél. A szerzőket Németh F. Bernadett, a Napló főszerkesztője köszöntötte. Hadanich Dalma, a PLT marketing vezetője az átadón elmondta, a titka a könyvnek az, hogy jól kipróbált családi receptekből áll össze. A színvonalas kiadvány maradandó érték, melyet húsz év múlva is elő lehet venni a könyvespolcról. Az Olíva étterem jó érzékkel választotta ki a recepteket, melyeket a séf elkészített az képes anyaghoz.

Közel 1000 recept érkezett olvasóinktól, melyből több mint 300 jelent meg a Szabadtűzi ételek könyvében. A kiadvány immár a tizennyolcadik a PLT szakácskönyveinek sorában.

A veszprémi dietetikus végzettségű Hadnagy Imréné Bea férje receptjeit küldte be: babgulyás bográcsban és pácolt húsok leírását. Meggyőződése, hogy a férfiak tudnak a legjobban fűszerezni. Elmondta, az egész család szeret grillezni. Számtalan pác, saláta és öntet felhasználható a fogások elkészítéséhez. A Papkeszin élő Kálmán András receptje a csülkös bableves csípősen galuskával. A fiatalember először küldött be receptet, a felhívást a Naplóban olvasta. Az ételt nemrég készítette el először. Elmondta, szeret sütni-főzni, nagyon alapos és precíz, mindig odafigyel az előkészítésre is. A csóti Kecskés József elmondta, büszke arra, hogy nyolcadik alkalommal jelenik meg receptje.

Rendkívül sokfajta étel készülhet a zárt konyhák falain kívül; pörköltek, fantáziadúsan alkalmazható a tarhonya, a kemencében nem csak ropogós kenyeret vagy puha pogácsát lehet sütni. A receptekből kiderült, a grillrácson fánkot és palacsintát is lehet sütni. A szabadtéri sütés-főzés igazi közösségi élmény. Ősi vágyunk, hogy ha lehet, együnk a szabadban. A kert- és terasztulajdonosok tavasszal alig várják a jó időt, hogy kezdetét vegye a szezon, amikor tárcsán vagy roston, kemencében vagy bográcsban.

A legfontosabb azonban nem az eszköz, hanem a jó hozzávalók, valamint a türelem és a tapasztalat. Egy egyszerű tárcsán vagy bográcsban is mennyei ízeket lehet varázsolni. Legyen az a hagyományos gulyás vagy halászlé, esetleg a pásztorételek valamelyike, mint a slambuc vagy az öhöm, biztosan zamatosabb lesz, ha szabadtűzön készíthetjük. Ehhez nyújt segítséget az új receptgyűjtemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!