Hírek

2016.06.02. 16:55

Tósokberéndi bűz: megszólalt a cégvezető

Ajka-Tósokberénd - Száraztechnológiát kell alkalmazni hatósági előírásra a vörösiszap katasztrófa után az ajkai erőműnél is, és emiatt a meddőhányókon levő kiporzást gátló tavak kiszáradnak - szögezte le Kovács Kálmán, a Biomass Kft. ügyvezető igazgatója.

Kovács Erika

Az ügyvezető igazgatót a lakosság felháborodása miatt kerestünk meg azzal, hogyan lehetne megszünteti a tósokberéndi városrészen a bűzt az erőművi zagykazettáknál a rekultiváció kapcsán?

-Az erőművi kazettáknál  a rekultiváció úgynevezett szennyvíziszap felhasználásával történik, aminek sajnos szaga van – ismerte el a cégvezető. Kovács Kálmán ügyvezető igazgató hozzátette, senkinek, így nekik sem áll érdekükben az, hogy a városrészen megkeserítsék a lakók életét, panaszukat valamennyien megértik, de sajnos már alkalmazható rekultivációs eljárás nincs. Kiemelten figyelnek a szélirányra, akkor dolgoznak, amikor nem viszi a lakott terület felé a szél a technológiával járó szagot. A tározóknál télen felhalmoztak körülbelül 1000 tonna szennyvíziszapot, amit szalmával már kevertek ugyan, de a szag ettől sajnos nem tűnt el, ugyanakkor gőzerővel dolgoznak azon, hogy ez megszűnjék. Ily módon ezt a mennyiséget még a napokban elszállítják a lakott területtől jóval távolabbra, és emellett a rekultivációt mélyebben fekvő területen végzik el. Így legkésőbb két hét alatt megszűnhet a kellemetlen szag, addig is kiemelten figyelnek arra, hogy  a munkálatokat csak megfelelő széljárás idején végezzék el.

Kovács Kálmán hozzátette, termőföld elhelyezését a kazettákon törvény tiltja, építkezéskor kitermelt földet lehetne erre a célra felhasználni, de a szükséges mennyiség nem áll rendelkezésre. Az viszont nagyon kellemetlen helyzetet teremtene, ha a kazettákról a szél, rekultiváció híján a port folyamatosan hordaná  a környékre, ami a mostaninál is rosszabb körülményt teremtene – vélekedett a cégvezető. Mint mondta, Nemes Tibor, a cég telepvezetője a helyszínen tartózkodik, napközben a helyiek által ismert beszállítói útnál levő erőművi szivattyúháznál bárki megkeresheti, ha problémája adódik. Kovács Kálmán kiemelte továbbá, amiatt zárják le a területet sorompókkal, mert egyrészről az erőművi üzemi terület, másfelől ezzel akadályozzák meg, hogy a sofőrök a teherautókkal a lakóházak között közlekedjenek.

Mindemellett a cég négy millió forintot költött  arra, hogy a házak és a lovarda közelében húzódó beszállítói útvonal helyett a timföldgyári tízes kazettánál szállítják majd a szennyvíziszapot, jóval távolabb a lakott területtől. -Ehhez viszont egy meglévő súlykorlátozó tábla áthelyezésére van szükség, melyhez már benyújtották a kérelmet a helyi önkormányzathoz. Amint ezt megkapjuk, azonnal másutt történik a szennyvíziszap szállítása –hangsúlyozta Kovács Kálmán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!