Hírek

2016.07.08. 14:38

Hamis vallomást kért alkalmazottaitól a boltos

Tapolca, Veszprém – Egy munkaügyi perben egy kínai férfi azt „kérte” alkalmazottaitól, hogy számára kedvező vallomást tegyenek, különben repülnek A bíróság súlyos pénzbüntetést szabott ki a vádlottra.

Mátételki András

Minimális szinten beszéli a magyart a hazánkban tíz éve élő L. Q., aki ruha- és cipőüzletet tart fenn Tapolcán. Az egyik alkalmazottja 2010-ben pert indított ellene a munkaügyi bíróságon, mondván, jogellenesen szűnt meg a munkaviszonya, nem kapott végkielégítést, követelte az elmaradt bérét, valamint a túlmunkáért és a pihenőnapért járó díjazást. A bíróság tanúként idézte be három kolléganőjét 2013. január 30-ára. Ezt megelőzően az 53 éves vádlott többször felszólította őket, mondják azt: van szabadnap és azt megkapják. Ha nem így vallanak: „Viszontlátás.”

Ezt a kifejezést a férfi máskor is használta, amikor elégedetlen volt dolgozói teljesítményével, azaz tudatta velük, ha nem az elvárásainak megfelelően viselkednek, az utcára kerülhetnek. Legalábbis a nők ezt így értelmezték.

A férfi még azt is hozzátette, tudni fogja, ki mit vallott a bíróságon. Egyikük a felszólításnak eleget tett, de társai azt mondták, csak vasárnapra kapnak pihenőt. A perben a bíróság kötelezte a munkaadót, hogy fizesse meg az asszonynak a rendkívüli munkavégzést. A tavaly nyáron első fokon zajló perben szóba került, hogy két jelenléti ívet vezettek az üzletben, amire a mindent tagadó vádlott azt mondta: az egyiken korrigálták a másikban ejtett hibát. A „viszontlátást” úgy kell értelmezni, magyarázta, hogy az nem a felmondással való fenyegetés, hanem az újbóli találkozást jelenti.

A jogerős ítéletet a Veszprémi Törvényszék mondta ki. Bűnösnek találták a kínai férfit háromrendbeli kényszerítésben hatósági eljárásban, amiből kettő kísérleti szakban maradt. Büntetésül 600 ezer forintot kell fizetnie a 72 ezer forintos bűnügyi költség mellett. A bíróságon elhangzott, a további 455 ezer forintos bűnügyi költség az államot terheli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!