Hírek

2016.08.15. 20:10

Várólistás hallgatók - Kollégiumi férőhelyek

Veszprém - A Pannon Egyetem elsőévesei közül mindenki bekerül kollégiumba, aki azt igényelte.

Balla Emőke

Júliusban megtudták a diákok, az elért pontszámok alapján bejutottak-e az egyetemre, az általuk vágyott szakra. A sikeres felvételi után a hallgatók megírták kérelmüket a kollégiumba. A Pannon Egyetemen minden elsőéves jelentkezőnek tudnak elhelyezést biztosítani. Azok a hallgatók, akiket férőhelyhiány miatt elutasítottak, várakozó listára kerültek.

Torgyik Tamás és Váczi Violetta, a Pannon Egyetem hallgatói a Jedlik Ányos Szakkollégiumban tartózkodtak a nyáron is Fotó: Penovác Károly

A férőhelyeket folyamatosan töltik fel. A hallgató dönthet, hogy a várólistáról leiratkozik vagy megvárja, míg bekerül egyik kollégiumba. A várólistát legutóbb augusztus 12-én frissítették, legközelebb augusztus 22-én. A várólistán 118 felsőbb éves szerepel, de az ő számuk is folyamatosan csökken. Az egyetemistákat a veszprémi kampuszon öt kollégium fogadja, összesen 1434 férőhely van.

A Veszprémben tanuló, nappali tagozatos hallgatók öt kollégiumi épületbe nyerhetnek felvételt. A kollégiumi tanárok, szeniorok közreműködésével a kollégisták aktívan részt vehetnek a hallgatói élet tartalmas kialakításában és irányításában. Mindegyik kollégiumnak megvannak a maga sajátosságai. Az egyik nagy, ott pezsgő és zajos az élet, a másik kicsi, családias, csendes. Az egyik sokemeletes, a másik közvetlenül a Balaton partján vagy Veszprémben, zöldövezetben helyezkedik el. Épületenként különböző a komfortfokozat, de a legfontosabb szolgáltatások mindenhol biztosítottak. Valamennyi kollégiumban minden szakról laknak hallgatók, ezáltal biztosított a házak sokszínűsége. Minden hallgatónak van lehetősége megválasztani, hogy melyik kollégiumban szeretne lakni. A Hotel Magister 720, a Jedlik Ányos Szakkollégium 58, a Központi Kollégium 460, a Várfok-Harsányi János Szakkollégium 104, a balatonalmádi Hotel Nereus 92 férő-helyes. A kollégiumok felszereltségéről jellemző, hogy internetkapcsolat minden szobában biztosított, a konyha szintenként közös, fürdőszoba, WC a Magisterben és a Nereusban minden szobában van, a Várfokban a szobák 30 százalékában, a Jedlikben és a Központiban a folyosón van közös WC. Minden kollégiumban volt nyáron karbantartás, tisztasági festés.

 

Idén a Pannon Egyetem kollégiumaiba 479 első éves, 953 felsőbb éves és 110 külföldi hallgató jelentkezett. A felsőbb évesek esetén a rendelkezésre álló férőhelyek 85 százalékát tanulmányi alapon, 10 százalékát szociális alapon, öt százalékát kiemelkedő közösségi és sporttevékenység alapján osztják ki. Minden jelentkezőnek az összes kollégiumot rangsorolnia kell. Az első éveseknél a férőhelyek 90 százalékát tanulmányi alapon (meghatározó a felvételi pontszám), 10 százalékát szociális alapon osztják.

Haraszti László kollégiumi referens elmondta: a hallgatók körében a Hotel Magister és Központi Kollégium a két legkedveltebb diákszálló. Az előbbi a magas komfortfokozata miatt, az utóbbi pedig a kiemelkedő közösségi élete miatt. Az állami ösztöndíjas hallgatóknak havonta 11 ezer forintot fizetniük (akik a magas komfortfokozatot igénylik, azoknak 17 ezer forintot), az önköltséges hallgatók 22 650 forinttól 28 650 forintig fizetnek.

A többéves hagyománynak megfelelően idén is megszervezik az elsőévesek Kopogtató táborát szeptember 2-4-ig. A táborban a várossal, az egyetemmel és a diákszállóval ismerkedhetnek a hallgatók. A felsőbb évesek szeptember 5-től érkeznek a kollégiumba.

A Keszthelyen tanuló, nappali tagozatos hallgatók két kollégiumi épületbe nyerhetnek felvételt, így közel 470 hallgató elhelyezése biztosított szervezett keretek között.

Kollégiumot középiskolások is igényelnek, akik közül a legtöbb diák meg is kapja azt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!