Hírek

2016.09.28. 19:45

Két szavazást tartanak vasárnap Bakonyszentivánon

Bakonyszentiván - Polgármestert és önkormányzati képviselőket választanak október másodikán, vasárnap Bakonyszentivánon a település képviselő-testületének feloszlása miatt. Az ügy hátterében az áll, hogy a képviselők nem értettek egyet Ledó Edit polgármester falufejlesztési terveivel.

Polgár Tibor

Szó sincs arról, hogy forronganának az indulatok Bakonyszentivánon a vasárnapi polgármester-választással kapcsolatban, a mintegy 230 lakossal rendelkező kisközség csendesen éli mindennapjait - ezt tapasztaltuk ottjártunkkor, a helyiekkel való beszélgetésünk során. A lakosság persze készül a választásra, de jelentős kampánytevékenység egyik fél részéről sem színesíti a település életét. Fehér Mária címzetes főjegyzőtől megtudtuk, a bakonyszentiváni képviselő-testület június 27-én kimondta a feloszlását, mivel az önkormányzati képviselők nem értettek egyet Ledó Edit fejlesztési terveivel, és a továbbiakban nem akartak vele együttdolgozni.

Az önkormányzati képviselők szerint a művelődési ház egyáltalán nem szorul rekonstrukcióra Fotó: Polgár Tibor

Ilyen esetben a polgármester az új településvezető megválasztásáig megmarad a funkciójában, ugyanez érvényes a képviselőkre az új képviselő-testület alakuló üléséig. Vasárnap három független polgármesterjelöltre lehet majd szavazni: Ledó Editre, Karvas Jánosra és Leiner Nándorra. Korábban szintén jelöltette magát Mázi Magdolna, ám ő végül visszalépett a jelöltségtől. A négy képviselői helyért nyolc, ugyancsak független jelölt indul a választáson: Baranyai Miklósné, Strommerné Biró Hajnalka, Beck Robert Wilhelm, Földing Zoltán, Frum István, Karvas Ágoston, Mázi József és Nyári István. A falu egyetlen szavazókörében vasárnap reggel hat órától este hétig adhatja le szavazatát a bakonyszentiváni 191 választópolgár.

Mint ismert, október 2-án a migráció témájával kapcsolatos országos referendumot tartanak, így pedig Bakonyszentivánon aznap helyhatósági választást és népszavazást is lebonyolítanak. Fehér Mária tájékoztatása szerint a két voksolást egy szavazóhelyiségben, külön névjegyzékkel és külön szavazólapokkal, egy bizottság felügyelete mellett vezénylik le. A címzetes főjegyző kérdésünkre megjegyezte: biztos benne, hogy a két esemény zökkenőmentesen, bármiféle fennakadás nélkül lezajlik egymással párhuzamosan.

A bakonyszentiváni kép-viselő-testület feloszlásának kapcsán - a szemben álló felek meghallgatása után - leegyszerűsítve megállapítható, hogy a helyi művelődési ház felújítási tervei körüli vita volt az utolsó csepp a pohárban. Ledó Edit, aki tíz éve polgármester Bakonyszentivánon, a Naplónak nyilatkozva úgy fogalmazott, ő maga nem tudja, miért szólította fel távozásra a képviselő-testület.

- Próbáltam elindítani egy pályázatsorozatot, ami a település fejlődését, fenntarthatóságát, jövőjét szolgálná. Azt szerettem volna, hogy ne csak megszépüljön, hanem fejlődjön is a falu. Ezt az elképzelésemet nem támogatták. Kétszer 20 millió forint pályázati pénzt szerettem volna behozni a faluba egy pályázatíró cég segítségével. Az egyik száz százalékos, míg a másik 85 százalékos támogatottságú lett volna. Vagyis 15 százalék önerőt kellett volna beruháznunk két év leforgása alatt, ez kétszer másfél millió forintjába került volna a községnek - mondta Ledó Edit.

Ledó Edit polgármester folytatná a munkáját a település élén   Fotó: Polgár Tibor

Hozzátette, véleménye szerint a képviselők nem értették meg a tervezett beruházást, ami a művelődési ház fűtési rendszerének modernizálására irányult. Ennek keretében többek között napelemmel látták volna el az épületet, így az önmagának megtermelte volna a fűtést és a villanyt. A polgármester kiemelte, a kultúrházban számos programnak, rendezvénynek helyet lehetne biztosítani - ezt elősegítené a fejlesztés is -, és az épület modernizálását követően rengeteget spórolhatnának az energiaszámlákon, vagyis megtérülne a beruházás.

Mázi József és Karvas Levente önkormányzati képviselők a másik két képviselővel együtt úgy döntöttek, nem szeretnének tovább együttdolgozni Ledó Edittel. Mint mondták, az egyébként 2003-ban felújított művelődési ház egyáltalán nem szorul rekonstrukcióra, a fűtésének a modernizálása és a napelemes rendszer kiépítése teljesen felesleges. Mázi József kifejtette: a kultúrház kihasználtságával végképp nem lehet indokolni a fejlesztés szükségességét, ugyanis a rendkívül csekély számú helyi programnál, rendezvénynél csak az azokat övező érdeklődés a kisebb. A képviselők úgy látják, vannak sokkal fontosabb feladatok a településen, például a járdaépítés, a csapadékvíz-elvezetés megoldása vagy éppen a népességcsökkenés megállítása. Kérdésünkre a két képviselő megjegyezte, az eltelt egy évtized alatt nem volt problémájuk a polgármesterrel. Az idei év elején kezdődtek a nézeteltérések, amik odáig fajultak, hogy már nem tudnak együtt dolgozni. Ezzel Ledó Edit is így van. Ő a helyiektől azt kérte, csak akkor szavazzanak rá, ha mellette olyan képviselőjelöltekre voksolnak, akiknek még nem volt lehetőségük képviselőként bizonyítani.

Egy biztos: Bakonyszentiván népe vasárnap eldönti a vitát.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!