Hírek

2016.09.09. 13:04

Iszapömlés - Megerősítették a Torna-patak medrét

Devecser – Biztonságosabban élhetik hétköznapjaikat a város lakói, miután a vörösiszap-katasztrófában sérült patak medrét helyreállították – hangsúlyozta Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő.

Penk Tímea

Három hónap alatt befejeződött a Torna-patak medrének a rekonstrukciója, így az jobb állapotba került, mint amilyen a vörösiszap-katasztrófa előtti időben volt. A beruházásról Kovács Zoltán és Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője számolt be pénteken a helyszínen.

A Torna-patak devecseri szakaszán a gát egy része sérült a hat évvel ezelőtti katasztrófában; a vörösiszapot elszállították, kikotorták és helyreállították a medret, valamint oldalzsilipeket építettek.

– A megnövekedett csapadékvizet a patak már nem tudta elvezetni, különösen 2015-ben hullott szélsőségesen magas mennyiségben, egy nap alatt akár hatvan-hetven milliméter – mondta Csonki István. Hozzátette: 1,6 kilométer hosszú szakaszon dolgoztak annak érdekében, hogy megvédjék a város belterületét a további árvizektől. A meder szélesítése és a depóniával megemelt partmagasság kialakítása mellett egy tározó megépítése is elkezdődött.

Fotó: Penk Tímea

– A beruházás 45 millió forint kormányzati forrásból valósult meg, de a munkálatokkal megmentett érték ennél jóval magasabb – hangsúlyozta Kovács Zoltán; a sportpályától egészen az ipari parkig fekvő létesítményeket, körülbelül tíz hektárnyi területet megvéd az új gát az árvíztől.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház pedig lakhatatlanná vált.

(Tudósításaink a hat évvel ezelőtti katasztrófáról többek között itt, itt és itt olvashatók.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!