Hírek

2016.09.06. 19:14

Kiderült, mi okozta a halpusztulást a Marcalon

Valószínűsíthető, hogy a nyári meleg miatt a kaszálókon lévő, vízzel borított növényzet rothadásnak indult, és a nagy esőzések következtében a környező területekről magasabb huminanyag-tartalmú víz mosódott a Marcal folyóba - fogalmazott Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Polgár Bettina

Gaál Róberttől megtudtuk, augusztus elsején az igazgatóság gátőre halpusztulást észlelt a folyón Karakónál, a közúti híd térségében. - A bejelentést követően vízügyi szakemberek helyszíni szemlét tartottak, melynek során megállapították, hogy a halak oxigénhiányos állapotba kerültek, „pipáltak". A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízvédelmi Laboratóriuma vízmintát vett, valamint helyszíni és laboratóriumi méréseket végzett - tájékoztatott az igazgató.

- A helyszíni bejárás alkalmával a folyó fekete elszíneződése volt megfigyelhető, a vízbe feltehetően szerves eredetű szennyezés jutott. A helyszíni vizsgálatok a halakra veszélyesen alacsony oldott oxigénkoncentrációt mutattak. A laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapítható volt, hogy a folyó tápanyagháztartása a korábbi vizsgálati eredményekhez igazodik, azonban a szervesanyag-tartalma magasabb volt az átlagosnál, a kémiai oxigénigény, és az összes szerves széntartalom a határértéket is jelentősen meghaladta - tájékoztatott Gaál Róbert.

Fotó: Polgár Tibor

Rámutatott, a vizsgálati eredményekből arra lehetett következtetni, hogy a szennyezés nem kommunális eredetű. - A helyszíni bejárás idején a Marcal folyó vízállása magasabb volt, és a környező legelőket, szénával terített kaszálókat is víz borította. Valószínűsíthető, hogy a nyári meleg miatt a kaszálókon lévő, vízzel borított növényzet rothadásnak indult, és a nagy esőzések következtében a környező területekről magasabb huminanyag-tartalmú víz mosódott a folyóba. Ez a szerves anyagok magasabb koncentrációjában is megmutatkozott - fejtette ki a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Gaál Róbert hozzáfűzte, nagyobb mértékű halpusztulás nem történt, egy hét alatt levonult a szennyezés, melynek nem maradt következménye, maradandó kár pedig sem az ökológiában, sem a folyó medrében nem keletkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!