Hírek

2016.09.22. 20:20

Munkahelyeket kínáltak - Több mint negyven vállalat, kétezer állásajánlat, sok érdeklődő

Szépszámú érdeklődő vett részt a nagy sikerrel megrendezett I. Napló-állásbörzén. Több mint negyven vállalat kínált csütörtökön kétezer álláshelyet a Veszprém Arénában.

Forgács Ádám

A Pannon Lapok Társasága Zalaegerszeg és Szombathely után a PLT központjának számító Veszprémben is megrendezte a megye állásbörzéjét. Kázmér Judit, a PLT ügyvezető igazgatója köszöntőjében elmondta: az elmúlt időszakban a munkaerő-piaci adatok javuló tendenciát mutatnak, ugyanakkor Veszprém megyében a vállalkozások 1860 betöltetlen munkahelyet jeleztek.

- Tehát nagyon nagy a kínálat, azonban nem igazán könnyű képzettségünknek, tehetségünknek, ambícióinknak megfelelő biztos állást találni. Másrészt a cégvezetők gyakran panaszkodnak, hogy milyen nehezen találnak olyan munkatársakat, akikre hosszú távon, biztosan számíthatnak. Pontosan ebben szeretne a Pannon Lapok Társasága hatékonyan segíteni - szögezte le az ügyvezető.

- Igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy minél többen eljöjjenek, hiszen a dunántúli régió meghatározó médiacsoportjaként felelősnek érezzük magunkat azért, hogy térségünk gazdaságilag is minél sikeresebb legyen. Cégünk központja Veszprém, így külön öröm számunkra, hogy Zalaegerszeg és Szombathely után ma itt, az otthonunkban nyithatom meg a megye legnagyobb, legtöbb lehetőséget kínáló állásbörzéjét - mondta Kázmér Judit.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal főigazgatója, Vajda Viktória elmondta: Magyarországon az elmúlt hat évben a kormány gazdasági és foglalkoztatásösztönző politikájának köszönhetően nőtt a foglalkoztatottak száma, és ez a folyamat évről évre dinamikusabb. Hozzátette: megyénket is ezek a folyamatok jellemzik, bár a munkanélküliségi ráta Veszprém megyében három százalék, ami az országos átlagnál jóval alacsonyabb. Az elmúlt évben háromezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma - közölte Vajda Viktória, aki szerint a mai világban fontos, hogy minél többen végezzenek értékteremtő munkát. Erre nagyon jó lehetőség az állásbörze, hiszen itt szervezett keretek között talál egymásra munkaadó és a munkát kereső - fejtette ki a főigazgató.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy másfél-két évvel ezelőtt érzékelte az önkormányzat a helyi gazdasági társaságokat érintő munkaerő-problémát. Együtt kezdtek el gondolkodni a gazdasági élet szereplőivel a lehetséges megoldásokon. Számos ponton beavatkoztak a munkaerőpiacot mozgató folyamatokba - idézte fel a polgármester.

Kiemelte: európai uniós forrásból közel egymilliárd forintot nyert Veszprém egy foglalkoztatási paktum megalkotására, amelynek keretében létrejöhet egy találkozási pont, információs iroda, ami lerövidíti az utat a munkát keresők és munkát kínálók között. A paktum megoldást nyújthat a munkaerőhiány egyik fő okára, a képzésre: lehetőség lesz arra, hogy az oktatási intézmények a munkaerőpiachoz igazíthassák a képzési és átképzési módszereiket - fejtette ki Porga Gyula. A veszprémi polgármester bízik abban, hogy a városban működő nagy munkaadók mindegyike szerződött partnerünkké válik. Méltatta a szervezőket, akik életre hívták az I. Napló-állásbörzét.

Ovádi Péter, a Fidesz- KDNP önkormányzati frakcióvezetője köszöntőjében megjegyezte: a börzén kiállítók nagy száma jól mutatja, mekkora igény van egy ilyen szakmai rendezvényre. Köszönetét fejezte ki, hogy a Napló vállalta a szervezést. Azt kívánta, a börzén minél több munkavállaló és munkáltató találjon egymásra.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is alkalmat kínált arra, hogy egymásra találjanak, illetve az aktuális programokról is tájékoztattak. A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága az adózás világában segítette eligazodni a jelenlévőket. Az Országos Foglalkoztatási Nonprofit Kft. (OFA) gépjármű-vezetői programmal várta az érdeklődőket, valamint a munkáltatóknak is kínáltak lehetőséget arra, hogy felelős foglalkoztatóvá váljanak.

Hodács László, az MTD Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy vállalatuk szezonális gyártással működik, így az ebből adódó féléves lefutás miatt sokkal nehezebb munkaerőt találniuk, mint más konkurens cégeknek. Ezért tartja nagyon fontosnak a részvétüket az állásbörzén. Kifejtette, nagyon széles kínálatot biztosítanak a munkakeresőknek különböző munkakörökből, továbbá cégük komplex, versenyképes munkavállalói juttatásokat tartalmazó csomagot biztosít a leendő alkalmazottaknak. Cégük elsősorban operátorokat keres, illetve szakképesítéssel rendelkező munkásokat, mint például targoncavezető, karbantartó, mérnök.

Sós Péter, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa országszerte jelen volt ehhez hasonló állásbörzéken csapatával. Úgy gondolja, lényeges foglalkoztatóként kiállni és megmutatni magukat a munkát keresőknek. Egyik futó programjukkal vettek részt az eseményen, ami ingyenes képzés jelent. Ennek keretei között a jelentkezőknek alkalmuk nyílik C-, E-, G- vagy D-kategóriás jogosítvány megszerzésére.

- Az Országos Rendőr-főkapitányság szeptember elsejével hirdette meg pályázatát a Határvadász Bevetési Osztályok állományába járőrtárs beosztás betöltésére. Ennek érdekében a toborzást Veszprém megyében is elkezdtük, a jelentkezés feltételei - többek között - érettségi, 18. életév betöltése, magyar állampolgárság, állandó belföldi lakóhely és büntetlen előélet. Ha a jelölt megfelel a fizikai, egészségügyi és pszichikai alkalmassági feltételeknek, elkezdheti a hat hónapos képzést. Ezalatt az első két hónapban már munkaviszonyban áll, sikeres alapvizsga után hivatásos állományba kerül. A határvadászok a hat hónapos képzés után kezdhetik el a munkát. Szeptember elsejétől több ezer embert értünk el a megyében, nyolcszáznál többen érdeklődnek a lehetőség iránt, és vannak, akik már beadták pályázatukat. Jelentkezni a megyében bármely rendőrkapitányságon lehet - nyilatkozta lapunknak Zombor-Marx Helga ezredes, a főkapitányság humánigazgatási szolgálatvezetője.

A 21 éves Biba Klaudia pályakezdőként három hónapja keres irodai munkát.

- Több standon is beadtam a jelentkezésemet, úgy érzem, nem hiába jöttem el a börzére - mondta.

Kutasi Nikoletta alkalmi munkavállaló a biztosabb munkalehetőség reményében érkezett a börzére:

- Találtam néhány megfelelő ajánlatot, igazából már a munkáltatókon múlik, valóra válik-e az elképzelésem.

Ódor Péter, a börze szervezője elmondta, eredményesen zárult az állásbörze, hiszen rengeteg érdeklődő vett részt az eseményen. A kiállítók visszajelzése pozitív. Kiemelte, több partner a jövőben is részt venne ilyen eseményen. Ezt a sorozatot, úgy véli, folyatni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!