Hírek

2016.09.29. 20:25

Napelempark épülhet a városban

Veszprém - Minden idők legrövidebb közgyűléseinek egyikén új energetikai fejlesztések megvalósíthatóságáról is döntöttek a képviselők.

B. Virág Rita

Napirend előtt Hartmann Ferenc, a Demokraták Veszprémért frakcióvezetője indítványában azt szorgalmazta, erősítse meg a testület elkötelezettségét az Európai Unió mellett. Porga Gyula polgármester azonban nem látta ennek szükségességét, mert szerinte ez evidencia. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy frakciójuk szerint a szabad Európa azt is jelenti, nem engedjük meg, hogy mások ránk erőltessék akaratukat.

Természetesen a migránsválság még több képviselő felszólalásában visszaköszönt, így például Ovádi Péternél, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjénél is, aki napirend előtti felszólalásában minden veszprémit arra kért, menjen és éljen állampolgári jogával, vegyen részt a népszavazáson és voksoljon hazánk, a hitünk és a családunk védelmében.

Hartmann Ferenc interpellációt nyújtott be, amelyben arra szeretett volna választ kapni, miért álltak le a kormány által beígért veszprémi és környékbeli útfejlesztések, így például a 82-es út Gyulafirátótot és Kádártát elkerülő szakasza, illetve miért vonták vissza az új völgyhíd építésének szándékát, vagy a 8-as főút megyeszékhelyt érintő fejlesztéseit.

Megyénkben egyre több oktatási, gyermekintézményre kerül napelem, így a felsőörsi óvodára is. Veszprémben napelempark épülhet, amely a környezet szennyezése nélkül állít elő elektromos áramot   Fotó: archív, Stiger Ádám

Porga Gyula polgármester válaszában kitért arra, a Rátótot és Kádártát érintő elkerülő sosem volt a Modern városok program része. Elismerte, hogy valóban két útfejlesztési terv kikerült a kormány által támogatott körből. Ugyanakkor hozzátette, mindent megtesznek azért, hogy a 8-as és 82-es utat összekötő szakasz megépülhessen, folytatódjon az útgyűrű fejlesztése.

Porga Gyula sürgősségi indítványából kiderült, Veszprém több más megyei jogú várossal (Kaposvárral, Nagykanizsával, Zalaegerszeggel, Tatabányával és Dunaújvárossal) konzorciumba lépve energetikai modernizációra pályázna. Ez azt jelenti, hogy a közeljövőben napelempark épülhet a városban, a középületeken teljes energetikai felújítást végeznének, modernizálnák a közvilágítást és kiépítenének egy hálózati irányító- és vezérlőrendszert. A megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére az együttműködés első fázisában nyolcmilliót szavazott meg a közgyűlés.

A szentkirályszabadjai repülőtér ügyéről Hartmann Ferenc tett fel kérdéseket a polgármesternek. Veszprém és Szentkirályszabadja ugyanis elállt a még a BudaWest nevű céggel kötött szerződéstől, így a megyeszékhelyen 705, az említett falunak 506 milliót kell visszafizetnie a Kúria döntésének értelmében. Ezt az összeget Veszprém már vissza is utalta.

Lapunk is többször beszámolt róla, hogy a Kossuth Lajos Általános Iskola mögötti szabad területen a város egészségházat szándékozik építeni, a mellette lévő, Kabay utcai ingatlant pedig eladta. Úgy tudni, nettó ötvenmillió forintért sikerült értékesíteni a területet, ott viszont gyógyszertár épülhet. A gyógyszertár az egészségházzal párhuzamosan két éven belül készülhetne el.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!