Hírek

2016.09.25. 20:15

Német nemzetiségi napot tartottak Hidegkúton

Hidegkút - A Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében első alkalommal tartottak a településen nemzetiségi napot a hétvégén.

Heffler Péter

A hagyományteremtő céllal létrejött rendezvény egy német nyelvű szentmisével kezdődött a katolikus templomban, melyet követően a Kitelepítési Emlékműnél kezdődött a gazdag programsorozat német nemzetiségi műsorral és kiállítással egybekötve.

Azután a kultúrházban folytatódott a színes, zenés-táncos műsor, melyben a hidegkúti gyerekek harmonikajátéka, óvodások versei, a Gyulafirátóti Német Nemzetiségi Egyesület Rozmaring tánccsoportjának fellépése szórakoztatta az érdeklődőket.

A veszprémi Deutsch Klub énekkara és a hidegkúti Kühle-Quelle dalkör is műsort adott Fotó: Pesthy Márton

- Szerettük volna az összes elszármazott hidegkútit meghívni a rendezvényre, nekik nemcsak programokkal készültünk, hanem egy körbekalauzolással is a faluban, ahol a műsorok mellett például az irodánkat is megmutattuk, ami kisebb múzeumként szolgál - árulta el lapunknak Vörös Józsefné Heinbach Katalin, a Hidegkúti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. - Azt gondolom, hogy az itteni közösségépítés mellett az elszármazottaknak is nagyon fontos, hogy láthassák a szülőfalujukat. Ilyenkor nemcsak családtagokkal, rokonokkal, hanem régi ismerősökkel is találkozhatnak, ugyanakkor közösen visszaemlékezünk, nosztalgiázunk, felelevenítjük nemzetiségi hagyományainkat - tette még hozzá Vörös Józsefné Heinbach Katalin.

A településen a nemzetiségi rendezvénnyel egy időben új faluközpontot is avatott a helyi önkormányzat szombaton délután.

Címkék#Hidegkút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!