Hírek

2016.10.12. 16:10

A Cserhát üzenetét közvetítik - Megalakulásának 10 éves jubileumát ünnepelte a belvárosi kulturális egyesület

Veszprém - A Veszprém-Cserháti Társaskör Kulturális Egyesület megalakulásának 10 éves évfordulója alkalmából a koszorúzást tartott a Lovassy László Gimnázium udvarán az egykori cserháti iparosok emlékére 2011-ben felavatott emlékjelnél.

Jákói Bernadett

A rendezvényen Némedi Lajos alpolgármester, Nagy Károly apátkanonok, valamint Édes Gyuláné a Cserhát Társaskör elnöke emlékezett az egykori gazdag múltú veszprémi iparosmesterek, itt élt jeles veszprémi családok, közösségek értékes múltbéli tevékenységére.

Édes Gyuláné elnök Pro Meritis elismerésben részesült
Fotó: Jákói Bernadett

– Ez az emlékmű arra szolit, bennünket, mai veszprémieket, hogy a Cserhát és az egykori, itt élő polgárok emlékezetét magasra emeljük, és tovább tudjuk adni a tegnap üzenetét is. A magasra emelt zászlóba helyezzük bele a jövőbe vetett hitünket, védjük a Cserhát szellemét, Veszprém örökségét – hangzott el Nagy Károly a veszprémi székesegyház apátkanonok plébánosa gondolataival.

Az Önkormányzat képviseletében Némedi Lajos alpolgármester is méltatta az egykori  Cserhát városrész  szerepét

– Itt olyan emberek éltek egykoron, akik szerették városukat, többségében gyakorolták hitüket, közmegbecsülésnek örvendtek. - emlékezett Némedi Lajos alpolgármesteri köszöntőjében, aki az önkormányzat képviseletében helyezte el az emlékezés koszorúját. A rendezvényen a német nemzetiségi kórus énekelt Fertig Erzsébet vezényletével, majd az emlékezők gyalog, a Bakonyvári duó harmonika kíséretével a Városháza Kossuth termébe vonultak a jubileumi közgyűlésre.

A programban az elmúlt 10 év eseményeinek bemutatásán túl az elismerések átadása, helytörténeti előadások, citerazene, és könnyűzene színesítette a programot. A rendezvény fénypontja a Cserhát anno című jubileumi kiadvány bemutatója volt, amelyet dr. Praznovszky Mihály ajánlott a közönségnek, az érdeklődőknek. Márkusné Vörös Hajnalka és Csiszár Miklós képes-vetített helytörténeti előadásában felelevenedtek a régi cserháti évtizedek emlékképei: a képek láttán több egykori, régi cserháti lakos is megkönnyezett.

M.Nagy József cserháti iparosok emlékét idéző alkotása 5 éve áll a Lovassy Gimnázium udvarán

Citeraszó kíséretében szólalt meg egy régi veszprémi dal is, amelyet 1941-ben a legkritikusabb történelmi időkben Bodrogi István egykori jeles dalszövegíró írt a városról, Veszprémhez kötődéséről, szeretetéről. Ezt követően Felföldi Gábor vidám szavalata emelte az ünnep hangulatát. A narrátor szerepét betöltő Kádárné Hegedűs Veronika a rendezvény zárásaként egy csodálatos dallal ajándékozta meg az ünneplő közönséget. Porga Gyula polgármester a jubiláló egyesület elnökét, Édes Gyulánét Pro Meritis díjjal ismerte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!