Hírek

2016.10.11. 18:41

Álom vagy rémálom

Ajka - Nem kell felfűteni a hálószobát, ha azt akarjuk, hogy jól aludjunk, reggel pedig kipihenten ébredjünk, mert a nagy meleg rontja az alvás minőségét, ami végül nem kedvez az egészségünknek sem, így vélekedik Erdő Ferenc ajkai háziorvos és felesége, Baranyai Mária természetgyógyász.

Kovács Erika

Több orvos szerint nem kap kellő figyelmet a hideg hónapokban a lakás, illetve a hálószoba optimális fűtése, hőmérséklete. Sokan ugyanis hajlamosak arra, hogy túlzottan felfűtsék a szobát, illetve a lakást télen, aztán jól bezárják az összes ablakot. A levegőtlenség és a meleg miatt rosszul alszanak, fáradtan ébrednek, reggel pedig kimennek a hideg levegőre, és nem csoda, ha megfáznak.

Az állandó kialvatlanság miatt gyengülhet az immunrendszerük, így aztán könnyebben kapják el a betegségeket. Alvás előtt a testhőmérséklet néhány fokkal csökken, hogy fölkészítse az agyat az éjszakai pihenésre. Ha a hálószoba hűvös, könnyebben el tudunk aludni. Svéd kutatásokból lehet tudni arról is, hogy a hűvösebb szobákban történő alvás még a testsúlyra is jótékony, mert az ilyen hőmérsékletben alvó emberek szervezetében kétszer annyi, úgynevezett barna zsírszövet termelődik, ami kalóriákat éget el, hogy növelje a testhőmérsékletet.

A hazai gyakorlattal szemben például Nyugat-Európában sok helyen bevett szokás és természetes, hogy a lakásban nappal sincs több 17-19 foknál, a hálószobában pedig nem ritka, hogy nincs fűtés, mert elegendő nekik, amennyi meleg levegő a lakásból bejut oda. Mindezt nem takarékosság miatt teszik, egyszerűen nem kedvelik a meleg lakást, egészségtelennek tartják. Erdő Ferenc ajkai háziorvos és felesége, Baranyai Mária természetgyógyász osztja az említett gyakorlatot, szerintük 20, 21 fok, hálószobában pedig a18, 19 fok körüli hőmérséklet az ideális a pihentető alváshoz.

Ha csecsemő és tartósan ágyhoz kötött beteg is él a lakásban, akkor lehetséges 23-24 fok, főleg a gyermek fürdetésénél, és azokban a helyiségekben, ahol ők tartózkodnak. Kiemelik, alapvető szerepe van a szellőztetésnek, a friss levegőnek a lakásban, illetve a megfelelő páratartalomnak, utóbbinál 40-60 százalék a megfelelő. Ha vízbe néhány csepp illóolajat teszünk, például eukaliptuszt, citromfüvet, levendulát, egészségünket is szolgáljuk vele, és az alvásra is jótékony hatással lehet. Ha magas a páratartalom, kialakulhatnak a penészgombák a lakásban, aztán jön a torok kaparás, szemszárazság.

Fontos a könnyű és lehetőleg természetes anyagú ágynemű, hálóruha, csodákra képes egy séta a friss levegőn, és az is, ha este hat óra után nem eszünk, mert a megterhelt gyomor szintén nehezíti az alvást, nem beszélve a testsúlyról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!