Hírek

2016.10.12. 16:30

Balatoni kalandok - Gyermekek nyári élményei a tónál

Paloznak - Zánka, Akali és Örvényes után Paloznak ad otthont annak az interaktív kiállításnak, melynek egyik megálmodója Praznovszky Mihály irodalomtörténész volt, aki sajátos humorával nyitotta meg a tárlatot.

Szendi Péter

Nem egy, hanem sok-sok gyermekkori balatoni nyár emlékeit őrizzük. A tó legnagyobb szerelmesei mindig a gyerekek voltak, akár sütött a nap, akár felhős volt az idő. Minden kor meghozta a maga nyári örömét, legyen szó cserkész- vagy úttörőtáborokról, sátorozásokról, játékokról a vízben és a parton - hirdette az egyik kiállított tábla a balatoni élményeket.

Praznovszky Mihály (balról a második) nyitotta meg a tárlatot
Fotó: Szendi Péter

Verrasztóné Losonczy Anna rendezvényszervező örömmel újságolta, hogy több paloznaki család elküldte nekik a régi fotókat, melyeken nemcsak a balatoni idill, hanem a szüreti hangulat, a település egykori arculata is felfedezhető. A Balatonfüredi Helytörténeti Gyűjtemény néhány kiállított darabja jól megfért a községet bemutató digitalizált fényképek mellett.

- Az irodalom mindig is szívesen idézte meg a gyermekek mese- és élményvilágában a Balatont. Ide jártak Mackó úrék, majd jött Brumi is a barátaival, hogy Róka Rudiról már ne is szóljunk. Itt vívtak nagy csatákat Lampérth Géza hősei, miként ide költöztek a cserkésztáborok, villantak fel tábortüzek lángjai, és a közös esti éneklés óráit sem lehetet elfelejteni - idézte fel a múltat Praznovszky Mihály irodalomtörténész.

Szép számban jöttek a megnyitóra gyerekes családok a közösségi házba. Ráadásul három paloznaki gyermek: Gacza Karolina, Gacza Georgina és Gelencsér Jázmin Balatonnal kapcsolatos verseket is előadott. A kiállítás megtekinthető október 30-áig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!