Hírek

2016.10.17. 07:34

Elkerülhető a tragédia! - Életmentő a szén-monoxid érzékelő

Veszprém - Két kislány életét követelte a lakótérbe került szén-monoxid a napokban, a Pest megyei Szadán. Ahogy minden fűtési szezon előtt, ezúttal is megkérdeztük a szakembert, hogyan lehet elkerülni a hasonló tragédiákat?

Kovács Erika

-Az idei év július elsejétől uniós rendelet értelmében a beépíthető gázkazánok csak zárt égésterűek lehetnek, illetve megfelelő hatásokkal kell rendelkezniük, mondta el érdeklődésünkre Káldosi István egy gáz-szervizzel foglalkozó cég ügyvezető igazgatója. Mint mondta, ezek a kazánok ugyanis az égéshez szükséges levegőt a szabadból veszik, ahová kerül a füstgáz is, és nem a helyiség légterét használják fel.

Ezek a készülékek szinte száz százalékban biztonságosak, nem kell tartani szén-monoxid mérgezéstől. Hozzátette továbbá, azonban a jelenleg működő készülékek nagy része még nyílt égésterű, azaz adott helyiség levegőjét használják fel az égéshez. Az is súlyosbítja a problémát, hogy manapság a házak korszerűsített szigetelése mellett szinte tökéletesen záródó nyílászárókat is beépítettek mindenféle szellőztetési lehetőség nélkül, így nincs levegő utánpótlás az égéshez.

Ebben az esetben sajnos előfordulhat, hogy szén-monoxid kerül a lakótérbe, ez tehát akkor történik meg, amikor tökéletlen égés van és nincs megfelelő levegő utánpótlás. Egy köbméter gáz égéséhez ugyanis körülbelül tíz köbméter levegő szükséges. Másik nagy hiba, ha a gázkazán nincs rendszeresen karbantartva, ellenőriztetve, amit évente célszerű elvégeztetni szakemberekkel.

-Sajnos azt tapasztaljuk, hogy ezt mindenki az utolsó pillanatra hagyja  a fűtési szezon indulásakor, pedig ezt már április-májusban el lehetne végeztetni, fogalmazott a cégvezető.Utalt rá, ahol nyílt égésterű készülék van, mindenképpen célszerű elhelyezni szén-monoxid jelzőt, 10-15 ezer forintért már megbízható, jó minőségű készülékeket lehet kapni, melyek erős hanggal jelzik az esetleges problémát.

Ha ezeket a készülékeket szakkereskedésben, például épületgépészeti boltban vesszük, akkor ezek megbízhatóak, ugyanis ezekben az üzletekben számíthatunk arra, hogy megbízható érzékelőt kínálnak. Megyénkben több tucat ilyen üzlet van. Ráadásul a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósággal (NFH) együttműködve elvégezte a szén-monoxid-mérők országos ellenőrzését, ahol honlapjaikon lehet tájékozódni erről.

-A szén-monoxid jelzők hat-hét évig működnek, erről részletes információkat a készülékhez mellékelt tájékoztató részletesen közöl. A működést egyébként tesztgombokkal is lehet ellenőrizni. Ezek a készülékek karbantartást nem igényelnek, közölte Káldosi István.

Helt Ákos, megyei katasztrófavédelmi szóvivő elmondta, nagyon fontos, hogy a kéményseprőket engedjék be otthonaikba az emberek. Ők megvizsgálják azt, hogy a tüzelő berendezés műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról megvan-e a dokumentum. Gázkazánnál kétévente, szilárd tüzelőanyaggal működőnél minimum évente kell az ellenőrzést elvégezni.  Szakembereik ellenőrzik a kéményt, és azt is, hogy a korábban telepített szén-monoxid érzékelő az előírt helyen van-e. A kéményseprők kiérkezésük előtt 15 nappal értesítést küldenek a lakóknak. Ha ez sikertelen, akkor újabb értesítést küldenek, hogy 15 nap múlva ismét számítani kell a kéményseprők ellenőrzésére.  Ebben már közlik azt is, hogy az ügyfélnek kell felvenni a kapcsolatot a kéményseprőkkel, és jelezni kell, mikor alkalmas neki az ellenőrzés? Ebben az esetben viszont, ami kár a harmadik alkalom, kiszállási díjat kell fizetni, ami készpénzzel nem lehetséges, csak csekkel vagy átutalással.

A kéményseprőket személyesen is meg lehet keresni, Veszprémben, Radnóti tér 2/A szám alatt, illetve a kemenysepres.katasztrófavedelem.hu honlapon, illetve az ingyenesen hívható 1818-as szám 9-es mellékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!