Hírek

2016.10.23. 16:45

Nádas a falon - Alkotás, amelyhez érdemes felnőni

Veszprém - Lendvai István szobrászművész legújabb alkotását a Deák Iskolában avatták fel.

Jákói Bernadett

A természet máig ható üzenetének közvetítésével kezdődött a Deák Ferenc Általános Iskola diákjainak előadásában Lendvai István szobrászművész NÁDAS c. alkotásának felavatása  az iskola előcsarnokában.

A művészek is pedagógusok, a pedagógusok is művészek. Munkájukkal sok tekintetben azonosságot is kell, hogy vállaljanak, alkotásukkal, mindennapi tevékenységükkel szolgálnak: izlést és tudást, befolyásolnak szemléletet és akaratot. Lendvai István, mint művésztanár kiemelkedő példája a művészet és a pedagógia összefonódása.

Olyan személyiség, aki tanáremberként tudatosan nevel és oktat, formál és alakít. Egyéni látásmódjával, kisérletező művészetével egyaránt. Olyan művészként, kisérletező pedagógusként teszi mindezt, akinek a természet és az ember szeretete áll sokoldalú művészetének központjában. Személyiségéből sugárzik az emberek, a gyerekek, az általuk alkotott családok sorsa iránti érdeklődés, érzékenység ugyanígy, mint a bennünket körülvevő természet iránti kíváncsiság, s annak szépségei iránti csodák.

Ezt kívánja közvetíteni a világ felé alkotásaiban. S amikor ennek a szemléletnek, gondolatiságnak művészi megjelenítése találkozik egy oktatási intézmény fontosnak és kiemelkedőnek tekintett pedagógiai célkitűzéseivel, a jövő szempontjából is meghatározó üzenettel állunk szembe. A Deák Iskola, mint örökös öko iskola mindig kiemelten kezelte a környezeti nevelést. Ebben segíti Lendvai István alkotása, minden ízében, elemében az általa megmunkált anyaggal, a létrehozott alkotás témájával, és szellemiségével.    - Programunkban tudatosan törekedtünk és törekszünk a gyermekekkel megszerettetni a természetet, megismertetni velük annak minden törvényszerűségét, és megtanítani őket a természet megőrzésére is.

Reményeink szerint a Nádast a jövőben azok által létrehozott művek veszik majd körül, akikért, és akiknek született az alkotás. -hangzott el, Horváth Szilárd iskolaigazgató köszöntőjében.

-A falon elhelyezett mű etalon, amelyhez érdemes felnőni- fejtette ki gondolataiban Nagyné Kozma Ildikó a BaBaKO vezetője.Ezen túl az iskolai falára tekintve mindig szembesülhetnek a Nádas üzenetével mindazok is , akik befolyásolhatják a jövő generációját, és a későbbi döntésüket meghatározó látásmódjukat.

Lendvai István 1981-től foglalkozik plakett és kisplasztika készítésével. Az utóbbi években textilképeket, grafikákat, faszobrokat készít. 1993-ban franciaországi és svájci tanulmányúton vett részt. Hazai kiállítások egyéni és csoportos résztvevője. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Szövetségének. Veszprémben több köztéri munkájával is találkozhatunk, de Pétfürdő, Barnag, Tevel, Törökbálint, Tata területén is rátalálhatunk alkotásaira. Veszprémben a Gizella Hotel falára felhelyezett Deák emléktábla is az ő érdeme.

Munkáját őrzik azok az emlékplakettek is, amelyeket a Sétál a család Veszprémben c. interaktív helyismereti sétaprojektet teljesítőknek adnak át a Gizella Napi eredményhirdetésen. Az anyag sokszínűségét felhasználni tudó művész. Jelei, szimbólumai tiszták és erősek. Geometriai formákra bontott világokat ismerünk fel alkotásaiban, amelyekben tartalmas gondolatok, asszociációk világosodnak meg.

A Nádas alkotás két éve készült, cserfa és bükkfa alkotja elemeit. Benne érvényesül a természet és az ember kapcsolata. A munkái érintik a festészetet, grafikát, a textilt, de mégis szobrásznak vallja magát. Szobrai legyenek bármilyen anyagból is, bármilyen elvontak, mindig jelen van a lélek és a természet.

A formavilága annyira absztrakt, elvont, mint amennyire a természetben fellelhető formák is azok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!