Hírek

2016.10.15. 17:01

Nemesíti az erényeket - Sümeg esélyes a vadászati világkiállításra

Sümeg – Esélyes a város arra, hogy a vadászati világkiállítás helyszíne lehessen, minden ehhez szükséges adottsággal rendelkezik – hangsúlyozta Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke.

Penk Tímea

Már nyolcadik alkalommal rendezett gímbika trófeamustrát négy vadásztársaság. Rékai Csaba vadászkürt-játéka után Végh László polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy a vadásztársadalom fontos szerepet játszik a sümegi közéletben. Úgy véli, hogy ez a hobbi nemesíti az emberi erényeket. A megyei vadászkamara elnöke megköszönte a város vezetésének az együttműködést.

– Sümeg egy meghatározó régió a vadászkamara életében, a kapcsolat pedig egyre szélesebb körű és szorosabb – mondta Pap Gyula, majd az irigylésre méltó trófeákra hívta fel a figyelmet.

Rékai Csaba kürttel, Végh László polgármester, Pap Gyula, a  megyei vadászkamara elnöke, Rédei Zsolt, a  Kinizsi Vadásztársaság elnöke és Baracskay Lajos, a megyei vadásztársaság titkára Fotó: Penk Tímea

A sümegi Kinizsi vadásztársaság eredményeit Rédei Zsolt elnök ismertette. Elmondta, hogy több mint nyolc hektárnyni területen 23 gímbikára kaptak kilövési engedélyt, ebből 22 már terítéken van. Egy ezüst és két bronzérmes trófeát szereztek. A Karikástető vadásztársaság munkájáról Máté Zoltán elnök és Tóth Balázs vadászmester számolt be. 15 bikából tíz van eddig terítéken, közöttük egy rekordbikát is sikerült elejteniük. A Marcal-völgye vadásztársaság képviselője, Nagy Miklós elmondta, hogy rekordszezont zárnak, hiszen nyolc bikából öt érmet kapott. Nagy súlyú állatokat ejtettek el az idén. A Fehérkő vadásztársaság nevében Molnár Károly elmondta, hogy tervükben húsz gímbika szerepelt, és már mindet el is ejtették, három héten keresztül nagyon jó volt a bőgés. Papp László vadászati felügyelő elmondta, hogy a megyének ezen a részén, a Sümeg környéki területen szaporodik a szarvasállomány, és egyre komolyabb trófeák láthatók.

– Látszik, hogy itt nem csak kilövik, ami az útjukba kerül, hanem gazdálkodnak is, igyekeznek javítani az állományt – mondta a felügyelő. Hozzátette, hogy jövőre kezdődik az új húszéves vadgazdálkodási ciklus, amelyhez erőt és kitartást kívánt. A Veszprém Megyei Vadásztársaság titkára, Baracskay Lajos elmondta, hogy jelentősek a trófeák, és kritikát csak attól fogadjanak el a vadászok, aki velük járnak elejteni a vadat.

A korelnökként felszólaló Tóth Tamás arról beszélt, hogy felemelő érzéssel tölti el a vadászokat a csodálatos állomány. Negyven éve figyeli az állatokat, és azt gondolja hogy a bakonyi és a zalai populáció találkozásának köszönhetőek a szép eredmények. A térség vadászati kultúrájának a bemutatására dioráma és trófeakiállítás létrehozásán dolgoznak.

A Kinizsi vadásztársaság titkára, Remete József, a rendezvény házigazdájaként lapunknak elmondta, hogy egyre több látogatót vonz a gímbika trófeamustra. A szeptember-október szezon alatt hatvan-hetven bikát ejtenek el. A golyóérettséget az állat kora határozza meg, amelyre az olyan jellemzőiből lehet következtetni, mint például az alkata, a testtartása, a bőgése. A vadászati főfelügyelőség értékeli és díjazza a trófeákat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!