Hírek

2016.10.16. 14:36

Pro Meritis-díjat kapott Isó Dorottya és Isó Zoltán

Veszprém – Egyházi és világi vezetők, az evangélikus gyülekezet hálaadó ünnepi istentiszteleten köszöntötte a lelkészeket, Isó Dorottyát és Isó Zoltán, akik huszonöt éve szolgálnak Veszprémben.

Balla Emőke

A lelkészházaspár 1990-ben végezte el a teológiát, egy évig szolgált a Vas megyei településeken. Isó Dorottyát és Isó Zoltánt a veszprémi gyülekezet kereste és hívta meg lelkészeiknek, október 19-én iktattak be őket. A hívek a Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfűzfő és további tizenkét település evangélikus közösségeiben végzett huszonöt éves szolgálatukért adtak hálát. A vasárnapi istentiszteleten Ittzés János ny. püspök Pál apostol Rómabeliekhez írt levele alapján hirdette Isten igéjét: „A hit tehát hallásból van, a hallás pedig a Krisztus beszéde által”. Nem magától értetődő, hogy hangzik az evangélium üzenete, ez Isten csodája. Isten gondoskodik arról, hogy legyenek elhívott szolgák. Az embereket kereső evangélium az igehirdetésen, az igehirdetőkön keresztül ér célba; mindig csoda, ha Isten megszólít a Lélek erejével. A püspök felhívta a figyelmet arra, ne tekintse senki magától értetődőnek, hogy lesznek papjaink. A gyülekezeteknek imádkoznia, könyörögnie kell azért, hogy Isten gondoskodjék elhívott szolgákért. „Aki segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül”. Üdvösségünkről van szó, a célba jutott igehirdetés gyümölcséről. Az istentisztelet szolgálatát a püspök mellett Hafenscher Károly, az Ordass Lajos Oktatási Központ igazgatója, a Reformációi Emlékbizottság miniszteri biztosa végezte.

A lelkészeket köszöntötték az egyházi vezetők. Mészáros Tamás, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus egyházkerület felügyelője azt mondta, a lelkészházaspár példaképe, komolyan veszi szolgálatát. Márfi Gyula, a Veszprémi Főegyházmegye érseke úgy fogalmazott: mai világunkban szükség van az állandóságra. A  lelkészházaspárnak nemcsak szolgálatát, de egymás melletti kitartását, hűségét is kiemelte. Nagy Károly apátkanonok a testvériséget hangsúlyozta: testvérek vagyunk, a testvériséget ápoljuk a jövőben is. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott, az a feladatunk, hogy hirdessük a világ számára: velünk az Isten. Megköszönte, hogy testvérekként, munkatársakként, szolgatársakként dolgozhattak együtt.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere Pro Meritis-díjat adományozott Isó Dorottyának és Isó Zoltánnak, a város szellemi értékeinek létrehozásáért és megőrzéséért, valamint kiemelkedő hitépítő, erkölcsi nevelő és segítő munkájuk elismeréseként. A gyülekezetben jubiláló lelkészeket köszöntötték Veszprém korábbi polgármesterei, Dióssy László és Debreczenyi János, valamint Keszey János, Balatonalmádi és Marton Béla, Balatonfűzfő polgármestere is. A veszprémi evangélikusok részéről Bereczky Gyula felügyelő köszöntötte a lelkészeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!