Hírek

2016.11.28. 16:55

Célegyenesben a munkák - Megújul az evangélikus templom tetőszerkezete és héjazata

Pápa - Decemberben már befejeződnek a pápai evangélikus templom tetőszerkezetének és héjazatának rekonstrukciós munkálatai.

Polgár Bettina

Polgárdi Sándor evangélikus esperes a munkák előzményeit tekintve kifejtette, a Pápai Evangélikus Egyházközség már 2013-ban olyan műszaki felméréseket végzett a templom tetőszerkezetének felújítása tekintetében, amelyek eredményeként egy költségvetés készült. -2014-ben indultunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi államtitkársága által kiírt pályázatán, amelyen a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerületből a pápai és a rajkai evangélikus egyházközséget választották ki - ismertette az evangélikus esperes.

Mint mondta, a benyújtott indoklásuk műszaki tekintetben alapos volt, hiszen a tervező, a műszaki ellenőr és a statikus által megfogalmazott műszaki dokumentáció alátámasztotta az 1784-86-ban épült, majd 1884-ben toronnyal bővített evangélikus templom felújításának szükségességét, ezen belül is a templomhajó, a tetőszerkezet és a héjazat rekonstrukcióját, amelyre 12,1 millió forintos támogatást kaptak.

Mekota Ervin elmondta, olyan műszaki megoldást kellett találniuk, amivel meg lehet állítani a templomépület további állagromlását
Fotó: Vallner Bettina

- Rengeteg munkával jártak az előkészületek. A műszaki ellenőr javaslata alapján megvizsgáltuk a födém szerkezetét. Ennek megbontását és takarítását követően láttuk, hogy milyen állapotban is van. A födémszerkezet rekonstrukciójára ugyan nem találtunk anyagi forrást, ettől függetlenül azonban a templom tetőszerkezetének és héjazatának felújítása kivitelezhető. Az ősz elején megkezdett munkálatok intenzíven haladnak, és a tervek szerint december 12-ére, a szerződésben megfogalmazott időpontra be fognak fejeződni - emelte ki Polgárdi Sándor.

Rámutatott, a felújítás megkezdése előtt körül kellett határolni a templom környezetét, a szomszédos a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola területen ugyanis megkezdődött a tanév. - A különböző diagnosztikai munkákat a héjazat bontása követte, ezután pedig a faanyagvédelmi szakértő, a műszaki ellenőr és a statikus végzett vizsgálatokat. Elkészült egy vasbeton szerkezet, amely reményeink szerint hosszú időn keresztül stabilizálja majd a templom helyzetét. Fontos szempont ugyanis, hogy időtálló tetőszerkezet, héjazat kerüljön fel - hangsúlyozta az evangélikus esperes, aki hozzáfűzte, köszönettel tartozik a műszaki stáb tagjainak segítségükért: Mekota Ervinnek, az egyházközség műszaki ellenőrének, Csizmadia László tervezőnek, valamint Rezgő Erik statikusnak.

- Úgy gondolom, az alapos munkának szép eredménye lesz. A templom koronája a tetőszerkezet és a héjazat, melyet a környező épületekből, illetve a város különböző pontjairól is láthatunk - fogalmazott Polgárdi Sándor.

Mekota Ervin elmondta, a faanyagvédelmi vizsgálat során felbontották a tetőszerkezetet, és megnézték a tetőfedést, így láthatták belülről azt is, hogy a karzat oszlopai elferdültek, kívülről pedig észrevehető, hogy az épület megsüllyedt. - Ezekből a helyzetekből statikai, tartószerkezeti bizonytalanságok léptek fel, amiket igyekeztünk megismerni.

Felbontottuk a födémszerkezetet, és láthattuk a födémgerendákat, valamint azt, hogy ezek előzetesen hogyan áztak el, és hogyan korhadtak meg az idők folyamán, azokon a területeken is, ahol egyáltalán nem számítottunk rá. Már látjuk a tartószerkezeti átrendeződés okait is. Nyilván ezeket a problémákat már nem lehet teljesen korrigálni, de az biztos, hogy a további állagromlást meg tudjuk állítani - magyarázta a műszaki ellenőr.

Hozzátette, mivel megsüllyedt a templom egyik oldala, a tetőszerkezet is megbillent, emiatt a többi struktúra szintén károsodott, így olyan műszaki megoldást kellett találni, amivel meg lehet állítani a további állagromlást. - Többszakmás együttgondolkodás eredményeképpen egy vasbeton koszorú mellett döntöttünk.

Az épület a süllyedés miatt csúszik szét, a koszorúval azonban összefogtuk, és vonóvasakkal is rögzítettük, hogy a későbbiekben semmiféle mozgás ne legyen. Ugyanakkor utánanézünk még a talajmechanikai kérdéseknek is, hogy minden olyan lehetséges hibaforrást kiiktassunk, ami hatására további állagromlás jöhetne létre - fejtette ki Mekota Ervin.

Megjegyezte, nehéz megmondani, meddig tart még ki a födémszerkezet, melynek rekonstrukciójára nem jutott anyagi forrás, azonban bíznak benne, hogy nem adódik semmiféle extrém körülmény, terhelés - erre különösen ügyelnek az építkezés alatt is -, és remélik, hogy a későbbiekben a templom ezen része is megújulhat majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!